От х:

Днес в x:

Българският външен дълг е нарастнал с 31%

Външният дълг на България е нарастнал с 31.3% до 33.6 млрд. евро в края на август в сравнение с миналата година, като търговските банки за взели двойно повече кредити отколкото през 2007, съобщи централната банка в четвъртък.

Външният дълг се е покачил в края на август с 2.8% в сравнение с края на месец юли и е представлявал 98.8% от брутния вътрешен продукт на страната /БВП/, показват предварителните данни.

Рейтингови агенции и икономисти предупредиха, че огромният външен дълг на България и бързо нарастващият дефицит по текущата сметка правят страната уязвима, тъй като притока на чужди инвестиции, от които тя зависи, започва да спада поради глобалната кредитна криза.

Дългът на частни компании и банки е достигнал 29.6 млрд. евро в края на август в сравнение с 21.4 млрд. евро година по-рано, като търговските банки привличат нови ресурси от чужбина, за да финансират силния икономически ръст и потреблението в страната.

Дългът на банките е нарастнал с 9.1% на месечна основа до 8.5 млрд. евро в сравнение с 4.19 млрд. евро през миналата година.

Държавният дълг е спаднал до 2.7 млрд. евро в края на август от 3.3 млрд. евро през август м.г. главно поради ранното изплащане на няколко заема от Световната банка през март.

Правителството избягва да взема кредити и поддържа строга финансова дисциплина, за да компенсира частните заеми, които според експерти увеличават потреблението на чуждестранни стоки и излагат страната на опасност от външни удари.

Международният валутен фонд също предупреди България, че огромният външен дълг представлява заплаха за икономиката във времената на глобален финансов хаос.



Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини