От х:

Днес в x:

В приют, на улицата или смърт

Проектозаконът за етажната собственост осъжда на смърт или изоставяне домашните кучета и котки и противоречи на приетия в началото на годината Закон за защита на животните.

Това се казва в петиция на Фондация за защита на животните АФА-България, адресирана до председателя на Народното събрание.

От организацията настояват за отпадане на текстовете, които ограничават гражданите в правото им да отглеждат домашен любимец.

Според проектозакона за етажната собственост хората не могат да отглеждат домашно животно в собственото си жилище, ако не получат съгласие от непосредствените си съседи.

Според природозащитниците алтернативите за семейство при несъгласни съседи са да изостави любимеца си в приют, на улицата или да го умъртви.

"Двата последни варианта са в пълен разрез със Закона за защита на животните, там се забранява както изоставянето, така и умъртвяването на здрави животни", обясни Аксиния Боснева – председател на АФА-България.

На свой ред директорът на общинската фирма "Екоравновесие" заяви, че принудителното изоставяне на домашни кучета, които в София са около 150 000, ще увеличи броя на опасните животни на улицата.

"Ако 10 процента излязат на улицата, това автоматично ще удвои, ако не утрои, популацията на бездомниците", каза д-р Мирослав Найденов.
Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини