От х:

Днес в x:

Убиецът от финландското училище мразел човечеството

От намерени в дома му бележки може да се съди, че е планирал престъплението си от години Младежът, който вчера уби 10 души в професионално училище в Западна Финландия, вероятно е подготвял престъплението си от 2002 г., съобщи ДПА.

Това става ясно от намерени от полицията в дома му бележки. От тях може да се отгатне, че 22-годишният Мати Юхани Саари е презирал човечеството. В една от записките пише: "Решението е Валтер".
Младежът е публикувал видеоклипове в интернет, на които се вижда как стреля с пистолет. Полицията се свързала с него миналата седмица, а след това и в понеделник във връзка с тях, но разрешителното му за притежаване на оръжие не е отнето.

Финландия трябва да затегне режима за притежаване на оръжие, заяви премиерът Мати Ванханен часове след трагичния инцидент.

"Относно пистолетите, които могат лесно да се пренасят, трябва да се запитаме дали да са разрешени за частни лица. Въпросът е за какви видове оръжия трябва да се дава разрешително. След тези случаи трябва да се запитаме дали носенето на пистолет да е законно", заяви Ванханен, цитиран от БТА.

Финландия е на трето място в света след САЩ и Йемен по брой притежавани оръжия на глава от населението. Ловуването е широко разпространено, но злополуките с фатален край са рядкост.

Мати Юхани Саари почина в болница няколко часа след стрелбата от раните, които сам си беше причинил. Телата на жертвите са изпратени в Хелзинки за разпознаване, но процесът е труден, тъй като Саари е подпалил училището и няколко от телата са обгорени.

Днес всички знамена във Финландия са спуснати наполовина в знак на траур.

Най-големият национален ежедневник "Helsingin Sanomat" замени традиционната си реклама на първа страница с голяма снимка на жена, която поставя свещ на своеобразния мемориал пред училището, където се разигра стрелбата. Под нея пише "Защо?".

"Интернет не може да бъде държан отговорен за това, но можете да се запитате до каква степен той подхранва тъмната страна от човешката природа", пише в коментарен материал изданието.

Финландските медии се чудят как полицията е могла да разпита Мати Юхани Саари за видеоклиповете, без да конфискува оръжието му, как той е успял да получи разрешително и как да се затегне законодателството в тази област.

"Толкова съм изплашена, че не знам какво да правя. Мислех си, че това е безопасно място, целият ми живот е преминал тук. Това е малък и спокоен град, но вече не съм сигурна дали е сигурен", казва 17-годишна ученичка, която е била в училището по време на стрелбата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини