От х:

Днес в x:

За „путинг” отиваш на съд

Думата „путинг" се появява през есента на 2007 година в Русия и с нея накратко се обозначават разнообразните предизборни акции на щаба на тоговашния президент Владимир Путин. В репортаж на журналисти от телевизионната компания „ТВ-6 Владимир" от 30 ноември 2007 година, думата „путинг" бива нееднократно спомената. Депутатът от партията „Единна Русия" – Михаил Бабич сметнал това за обидно. По негово искане прокуратурата заведе дело по член 319, т.е. за оскърбление на представител на властта.

Привлечените към делото експерти-лингвисти не откриха в репортажа на журналистите от Владимировск признаци за извършено престъпление. Те посочват, че в текста и видеоматериала отсъстват изказвания, в които негативно да се оценява президента Путин или неговото обкръжение. Поради тази причина и делото бе прекратено.

В хода на предизборната кампания през декември 2007 година срещу журналистите бяха заведени няколко аналогични дела. Например прокуратурата в Саратов искаше да осъди вестник „Саратовский репортер" за карикатура, която изобразява Путин като офицер от СС. Журналистете уточниха, че са търсили приликата на Путин не с нацистите, а собраза на известният съветски разузнавач Щирлиц. През януари съдът свали обвиненията срещу вестника.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини