От х:

Днес в x:

Купчина кокали скара институцииите в Хасково

Огромната купчина животински кости и остатъци, изхвърлени в дере в местността "Свети дух" край Хасково днес скара общината и РВМС. Институциите в Хасково не могат да се разберат кой е отговорен за изхвърлянето на кокалите и почистването на местността, предпочитана за отдих на хората през уикендите. Вонята, която се разнася на стотици метри околовръст обаче превръща мястото в бунище, при това опасно.

Въпреки уверенията на РВМС във вторник, че животинските остатъци и костите са изчистени оттам и пътуват с кола към екарисажа във Варна, днес репортери се убедиха, че кокалите са си на мястото, а вонята е още по-силна.



Шефът на РВМС д-р Джамил Читов (на снимката долу) обясни, че във вторник е осигурил колата на екарисажа да отиде до мястото, но работниците на "Екопрогрес", изпратени от общината, не са си свършили работата. Кирил Керанов, заместник кмет на Хасково пък опонира, че това изобщо не е задължение на общината. Животинските трупове и остатъци са грижа на РВМС и РИОКОЗ по закон, отсече Керанов, който впрочем е юрист.



Това е пълно безумие, прехвърля се топката към нас, оправда се шефът на РВМС д-р Джамил Читов. Аз не мога да изпратя експерти да ровят кокалите в дерето, отсече той. И цитира закона за ветеринарно медицинската дейност: "Кметовете на общини организират събирането на трупове на животни и изграждането на трупни ями..."

В отговор нападката Кирил Керанов (на долната снимка) също отвори закона. В Наредба 44 – за организацията във фермите и стопанствата пише, че "обектите трябва да разполагат с трупосъбирателен пункт, помещение за аутопсия и съхраняване на дезицнфекционни средства". Аз не мога да пратя работниците там, защото те нямат нито ръкавици, нито специалните защитни средства, които изисква законът. Ако се окаже, че тези остатъци са от болни животни, от чума или бяс да речем, тогава какво става, кипна Керанов.



Докато представителите на институциите са карат чие задължение са вмирисаните кокали край Хасково, гниенето на животинските остатъци продължава и привлича скитащи кучета и животни, които могат да разнесат всякакви зарази.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини