От х:

Днес в x:

18 килограма тумор извадиха от търновка

РЕКОРДЕН ПО ГОЛЕМИНА, ФОРМА И РАЗПОЛОЖЕНИЕ ТУМОР ОТСТРАНИХА ВЧЕРА МЕДИЦИТЕ В МОБАЛ „Д-Р СТ. ЧЕРКЕЗОВ". С операция от 10 до 12.30 ч. хирурзите извадиха тумора с общо тегло 18 кг от корема на 61-годишната великотърновка Ваня Г. Б.
Жената започнала да наедрява преди година и половина. Дълго време нямала никакви оплаквания и смятала, че общото наддаване на килограми е последица от възрастта. През юли обаче коремът й застрашително започнал да расте. В легнало положение коремът на Ваня Г. Б. дори заемал формата на елипса, ориентирана наляво. Вероятно от страх жената не търсела лекарска помощ до момента, в който не можела да излиза от дома си, а и не можела да се обслужва сама.
ПО НАСТОЯВАНЕ НА СИНА НА ПАЦИЕНТКАТА ПРЕГЛЕД НА МЯСТО В ДОМА НАПРАВИЛ ШЕФЪТ НА ПЪРВА ХИРУРГИЯ Д-Р БОЖИДАР АНГЕЛОВ. Преди седмица жената била хоспитализирана в областната болница и подложена на щателни изследвания и подготовка за единствено възможното лечение – операция.
За цялата ми кариера това е най-големият тумор, който съм отстранявал, заяви д-р Ангелов. Подозирал, че проблемът е гинекологичен, и затова още в петък договорил в операцията да участва и шефът на гинекологичното отделение д-р Миладин Ковачев. Асистенти на смесения екип от началници на отделения бяха д-р Павлин Маноилов и д-р Пламен Маринов и операционната сестра Петя Василкова. В лекарския екип имаше една дама – анестезиологът д-р Петя Пашова, подпомогната от анестезиологичната сестра Надя Иванова.
На операционната маса станало ясно, че не толкова рекордната големина, колкото формата и разположението на туморната формация създават опасност. Туморът де факто се оказал многокамерна киста с начало от левия яйчник. Тя обаче заемала цялата лява половина на корема и освен коремната стена била сраснала с всички вътрешни органи.
Близо 9 литра течност били източени от корема на пациентката по време на двучасовата операция. Прогнозата за 61-годишната Ваня Г. Б. е добра, категоричен бе вчера лекуващият лекар д-р Божидар Ангелов. Чрез операцията от една страна се отстрани формацията и се облекчи състоянието на жената, а от друга, това дава шанс да се изследва хистологично и да се определи точно видът на кистата. За това до края на седмицата ще се произнесе шефът на патологоанатомията в стационара д-р Николай Стойчев.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини