От х:

Днес в x:

Изхвърлят тайно 50-годишни бомби на селска нива. Аналитичен преглед на печата – 16 август

Изхвърлят тайно 50-годишни бомби на поляна край свиленградското село Варник, информира над главата днешният брой на "Хасковска Марица". Снарядите били забелязани вчера от местен жител, който се обадил на Гранична полиция, откъдето незабавно изпратили сапьори.

Паркинг скара обитатели в блок и частна фирма, съобщава в челния си материал на първа страница изданието. Живеещите на хасковската улица "Самуил" №2 протестират срещу струпването на хора и тежка техника до блока, нямало къде да паркират собствените си коли. Строителството на спортната площадка в близост изнервяло съкварталците. Там се намира и офисът на "ВиК Бялков", от фирмата коментират, че самата сграда е проектирана с рампа за разтоварване и първият етаж е за търговски нужди. На шефа – Недялко Бялков вече му писнало от непрекъснатите жалби по негов адрес и купил терен извън града. Необходимо е време, докато изнесем част от дейността си, казва той пред репортери.

Спряха тока на скандалната антена, акцентира още на първата си страница вестникът. Става дума за съоръжението на Кенана, чието строителство бе спряно от общината заради липсващи документи и разрешителни, а и заради протестите на живеещите в близост. От вчера токът на обекта е спрян и се очаква в близките дни антената да бъде премахната.

Пълна лудница в КАТ, обобщава изданието ситуацията в Пътна полиция след чистката преди броени дни, когато бяха уволнени шефът на КАТ, и началникът на регистрациите. Човек трябва да си вземе отпуска, за да успее да регистрира колата си, недоволстват от опашката.
Оказва се, че за да има ред не е достатъчно да се уволни началника. Впрочем все още няма назначен титуляр на поста шеф на сектор КАТ. Би било забавно ако човек може да види лавината от ходатайства за "наши хора" за поста. Навярно са десетки. Сега му е времето.

Пламна гора на 30 км. от Турция, съобщава вестникът за избухналия вчера огнен ад край свиленградското село Дервиш могила. Пожарът се развил на два фронта – единият към селото, а вторият – към близките Равна гора, Мустрак и Райкова могила. В късния следобед вчера от пожарната поискали помощ от областната администрация за осигуряване на тежка верижна техника.

Хасковски летовник краде на "Смокините", информира още изданието. 25-годишен с криминално досие бил спипан в Созопол при опит да изтегли пари от банкомат с крадена дебитна карта. Младият мъж бил задържан за 24 часа в РПУ Созопол.

Рено блъсна лодка на пътя, гласи стъписващо заглавие от първа страница. Рено клио, управлявано от пловдивчанин, се натресло в дърпана от джип голяма лодка. Инцидентът станал по пътя за Ардата, няма пострадали, допълва изданието.

3000 българи живеят в испанското село Олелия, пише вестникът на 10 страница. Очеркът е за съименник на Стоичков от Харманли – Сали, който преди 10 години заради безпаричие заминал за Испания. Постепенно успял да се устрои там и прибрал семейството при себе си. Интересен и поучителен материал. Озадачаващото в него е, че само българските преселници в испанското село са 3000. В такъв случай колко жители има цялото село?
На фона на обезлюдените български села това звучи направо невероятно. Защото в цяла България едва ли има село с повече от 3000 жители, колкото е само българския квартал на испанското. На хората дори селата са им села.

Днешният съботен брой на "Хасковска Марица" има и две приложения – "BG жена" и "Арена". Във второто е публикувано интервю със заместник министъра на образованието Кирчо Атанасов, който лансира една авангардна идея – учениците да получават заплата от 100 до 200 лева, сумата да е в зависимост от класа, в който учат. Заместникът на Даниел Вълчев се аргументира, че такъв механизъм е работил изключително добре преди 200 години в Прусия. По времето на Бисмарк.

Това бяха основните теми в днешния брой на "Хасковска Марица". Подробностите – във вестника.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини