От х:

Днес в x:

10 °C

Не пишете Khaskovo, а Haskovo

Неправилно изписване на името на града като Khaskovo бе показано на географска карта на днешния семинар за транслитерацията на българските собствени имена на латиница в зала "Марица" на областната администрация. Лекторът Чавдар Ценов, шеф на дирекция "Връзки с обществеността и протокол" на министерството на държавната администрация, даде и други фрапиращи примери. Името на Пазарджик например на пътни табели е изписано по четири различни начина, а на Панагюрище – по седем, посочи Ценов. Самият министър на държавната администрация Николай Василев си написал собственото име по три различни начина - Nikolai, Nikolay и Nikolaj. И трите се радвали на масова употреба. Името на Шумен пък било написано латиница като ШОУМЕН.

Срещата в областната администрация имаше за цел популяризирането на програмата на министерството "Разбираема Българя. По този проект още през 2006 г., съвместно с института по български език към БАН, е съставена таблица с правилното изписване на буквите и съчетанията от кирилица на латиница. Тези правила са препоръчителни за гражданите, допълни Ценов.

Според него с табелите в България цари истински хаос. Или са сгрешени, или пък изобщо липсват. Време е този хаос да бъде преодолян, каза той и допълни, че министър Николай Василев вече се отчаял и решил да предложи специален закон за транслитерацията.

На срещата бе посочен телефон - 0900 12 230 на института по български език към БАН, на който всеки може да направи консултация. Цената е 10 импулса в минута.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
20 апр 2021
Последни новини