От х:

Днес в x:

Еврото в България - през 2014-та, прогнозират икономисти

България и Румъния ще приемат еврото през 2013-2014 г., сочи прогноза на УниКредит Груп от последния си доклад „Еврото отива на изток"
Приемането на еврото като национална валута е сред приоритетите на България и Румъния и двете страни ще се опитат да финализират този процес през 2013/2014 г., коментират икономистите на финансовата институция.

Около 320 млн. европейци в 15 страни използват еврото като официално платежно средство всеки ден.

В следващите седем-осем години, след присъединяването към Еврозоната на всички страни-кандидати от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), се очаква броят на разплащащите се с евро да се увеличи с около една трета.

Населението на страните, които се готвят да въведат еврото за национална валута, е около 120 млн. души, се сочи още в анализа.

„Перспективата за приемането на еврото е важна котва за повечето страни, присъединили се към Европейския съюз през 2004 г. и 2007 г.", казва Дебора Револтела, главен икономист на УниКредит Груп за Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Според икономистите на УниКредит Груп поемането на политически ангажимент за влизането в Еврозоната и стремежът за постигане на маастрихтските критерии са полезни за страните от ЦИЕ.
„Особено предизвикателство в момента е спазването на инфлационния критерий заради ценовия натиск, наблюдаван в почти целия регион на ЦИЕ", допълва Револтела.

Според прогнозите на УниКредит Груп най-близо до приемане на еврото като официална валута в момента е Словакия, която получи зелена светлина за това от Европейската комисия съвсем скоро.

Въпреки че според Брюксел страната покрива всички необходими критерии за участие в единния блок, комисията изрази опасенията си от ценовите равнища в Словакия, които все още са нестабилни и имат възможност да се движат в неблагоприятна посока.

Шансовете на Словакия да влезе в Еврозоната през следващата година са 90%, смятат икономистите.

За разлика от Словакия, сочи докладът, Полша, Унгария и Чехия (които също се присъединиха към ЕС през 2004 г.), все още не са определили официална дата на въвеждане на единната европейска валута.

Според икономистите на групата към момента най-вероятно изглежда трите страни да приемат еврото в периода 2012-2013, като фокусът все по-ярко се измества към 2013 г.

Трите балтийски републики, чиито валути вече са вързани към еврото, са се прицелили към 2011/2012 като възможни дати за влизане в Еврозоната.

„Това е оптимистично", смята Дебора Револтела. „Инфлацията е основният виновник за постепенното изместване на датите на въвеждането на еврото", посочва главният икономист на УниКредит Груп.

По думите на Револтела разминаването в инфлационния критерии никога не е било толкова сериозно и то може да бъде коригирано постепенно.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини