От х:

Днес в x:

23 °C

Обърни се със смях назад!

Това весело казват двете представления на Боил Банов по Станислав Стратиев, поставени в Хасковския театър. Става дума за ‛Римска баня" (1974) и ‛Сако от велур" (1976), за двете, вече класически за българската комедия от времето на социализма, пиеси. Казах ‛по Стратиев", макар че в програмата пише ‛от", защото режисьорът е използвал бляскавия афористичен Стратиев диалог като основа за импровизации. Именно актьорската игрова и словесна импровизация е избраният от него сценичен стил, в който ‛говорят" Стратиевите комедии. Двете представления са последователни части на един ‛проект".

Успешният подход на Боил Банов е, че интерпретира Стратиевите пиеси като ‛исторически", тоест като пиеси от миналото, които би трябвало да се поставят като всеки друг драматически автор от миналото. Така избягва клопката, в която обикновено падат повечето режисьори, които посягат към Стратиев – те се опитват на всяка цена да замаскират дистанцията във времето и да представят Абсурда като вечен, вадейки го от контекста на социализма.

Боил Банов обаче е уловил типичния само за пиесите на Стратиев абсурдизъм, чиято драматическа уникалност, въздействие и ‛вечност" се дължи на представянето на битийния абсурд по времето на социализма като изцяло битов абсурд. В ‛Сако от велур" например главният герой, отказващ да признае, че има овца, за да отстоява Истината, на финала се оказва жалка карикатура, играеща по всички правила на соцсистемата – Симеон Щерев изглежда в рокличката, с която се е маскирал заради обсебения от партизанската конспирация чиновник, като напълно нелепа фигура от соц. тв-програма. Така в крайна сметка става ясно, че пощадени в този свят няма.

Традиционното разбиране на драматургията на Стратиев твърди, че абсурдното комедийно действие е организирано в конфликт между ‛малкия човек" Иван Антонов и Системата; и в този смисъл има и трагедиен ефект, защото ‛малкият човек" е жертва. Най-хубавото в проекта ‛"Стратиев в Хасково", въпреки всичките му недостатъци, е, че преодолява тази интерпретативна инерция и разглежда всички действащи лица като ‛действащи", участници в една логика, която прави трудно разделението на ‛добри и лоши". И именно в тази трудност, вписана най-невинно в бита на човека, е цялата невидима чудовищност на комунистическата държава.

Режисьорът е усилил в диалога и ситуациите всички характерни за социализма ‛гестуси" – обръщения, жестове, поведенчески матрици, лозунги и пр. Действието е ситуирано във времето на 70-те г. от миналия век, когато са писани пиесите, и визуалният пласт на спектаклите изцяло следва типичния за това време стил.

Спектакълът е организиран като хоровод от фрагменти, от отделни ситуации и сцени. Всяка от тях е разиграна импровизационно от актьорите на Хасковския театър с видимо удоволствие – очевидно Боил Банов ги е запалил. Не навсякъде в импровизацията върху битовата заземеност на образите е удържан добрият вкус. Но в цялостния стил на представленията се следва довеждането на образа до крайна карикатура, а действието - до крайна му точка. Например ‛Римска баня" завършва със съобщението по ‛Хоризонт" за историческото заседание, на което е освободен Тодор Живков, тоест с падането на комунизма. Впрочем, интересно е от гледна точка на актьорската импровизация върху образите от това време представата, която въплъщават. Вероятно повечето от тях имат повече спомени и непосредствени наблюдения, но по-младите следват слабите си спомени и най-вече представите, извеждани от литературата, киното, визуалното изкуство (напр. плакатите) от епохата.

Спектаклите бяха показани на сцената на Театър ‛Сълза и смях" и по време на ‛Римска баня" проблем в осветителния пулт доведе до неконтролируемо светване и изгасване в залата. Режисьорът прекъсна действието, за да обясни ситуацията, преди отново да пусне спектакъла. Непредвиденият от него ефект обаче се оказа съвсем по Стратиев и в логиката на собствените му представления.

"Историческата" дистанция, която открои в смеха неговите представления, най-добре напомни за съществуващата връзка между наследството и неговите наследници в залата. А време беше театърът да се обърне към близкото минало.

Виолета Дечева, в-к Култура
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020
Последни новини