От х:

Днес в x:

11 °C

Обърни се със смях назад!

Това весело казват двете представления на Боил Банов по Станислав Стратиев, поставени в Хасковския театър. Става дума за ‛Римска баня" (1974) и ‛Сако от велур" (1976), за двете, вече класически за българската комедия от времето на социализма, пиеси. Казах ‛по Стратиев", макар че в програмата пише ‛от", защото режисьорът е използвал бляскавия афористичен Стратиев диалог като основа за импровизации. Именно актьорската игрова и словесна импровизация е избраният от него сценичен стил, в който ‛говорят" Стратиевите комедии. Двете представления са последователни части на един ‛проект".

Успешният подход на Боил Банов е, че интерпретира Стратиевите пиеси като ‛исторически", тоест като пиеси от миналото, които би трябвало да се поставят като всеки друг драматически автор от миналото. Така избягва клопката, в която обикновено падат повечето режисьори, които посягат към Стратиев – те се опитват на всяка цена да замаскират дистанцията във времето и да представят Абсурда като вечен, вадейки го от контекста на социализма.

Боил Банов обаче е уловил типичния само за пиесите на Стратиев абсурдизъм, чиято драматическа уникалност, въздействие и ‛вечност" се дължи на представянето на битийния абсурд по времето на социализма като изцяло битов абсурд. В ‛Сако от велур" например главният герой, отказващ да признае, че има овца, за да отстоява Истината, на финала се оказва жалка карикатура, играеща по всички правила на соцсистемата – Симеон Щерев изглежда в рокличката, с която се е маскирал заради обсебения от партизанската конспирация чиновник, като напълно нелепа фигура от соц. тв-програма. Така в крайна сметка става ясно, че пощадени в този свят няма.

Традиционното разбиране на драматургията на Стратиев твърди, че абсурдното комедийно действие е организирано в конфликт между ‛малкия човек" Иван Антонов и Системата; и в този смисъл има и трагедиен ефект, защото ‛малкият човек" е жертва. Най-хубавото в проекта ‛"Стратиев в Хасково", въпреки всичките му недостатъци, е, че преодолява тази интерпретативна инерция и разглежда всички действащи лица като ‛действащи", участници в една логика, която прави трудно разделението на ‛добри и лоши". И именно в тази трудност, вписана най-невинно в бита на човека, е цялата невидима чудовищност на комунистическата държава.

Режисьорът е усилил в диалога и ситуациите всички характерни за социализма ‛гестуси" – обръщения, жестове, поведенчески матрици, лозунги и пр. Действието е ситуирано във времето на 70-те г. от миналия век, когато са писани пиесите, и визуалният пласт на спектаклите изцяло следва типичния за това време стил.

Спектакълът е организиран като хоровод от фрагменти, от отделни ситуации и сцени. Всяка от тях е разиграна импровизационно от актьорите на Хасковския театър с видимо удоволствие – очевидно Боил Банов ги е запалил. Не навсякъде в импровизацията върху битовата заземеност на образите е удържан добрият вкус. Но в цялостния стил на представленията се следва довеждането на образа до крайна карикатура, а действието - до крайна му точка. Например ‛Римска баня" завършва със съобщението по ‛Хоризонт" за историческото заседание, на което е освободен Тодор Живков, тоест с падането на комунизма. Впрочем, интересно е от гледна точка на актьорската импровизация върху образите от това време представата, която въплъщават. Вероятно повечето от тях имат повече спомени и непосредствени наблюдения, но по-младите следват слабите си спомени и най-вече представите, извеждани от литературата, киното, визуалното изкуство (напр. плакатите) от епохата.

Спектаклите бяха показани на сцената на Театър ‛Сълза и смях" и по време на ‛Римска баня" проблем в осветителния пулт доведе до неконтролируемо светване и изгасване в залата. Режисьорът прекъсна действието, за да обясни ситуацията, преди отново да пусне спектакъла. Непредвиденият от него ефект обаче се оказа съвсем по Стратиев и в логиката на собствените му представления.

"Историческата" дистанция, която открои в смеха неговите представления, най-добре напомни за съществуващата връзка между наследството и неговите наследници в залата. А време беше театърът да се обърне към близкото минало.

Виолета Дечева, в-к Култура
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
По-често се вслушвайте във вътрешния си глас, той е извор на истини и съвети от извора. Ще общувате добронамерено с конкурентите си, с което ще ги спечелите за обща задача. Реагирайки адекватно на създадената ситуация, ще подобрявате имиджа и финансите си. Реализирана мечта.
10 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
За да дадете всичко от себе си заложете на емоционалните си възприятия. Няма да се лутате в търсене на подходящото решение, но повече предпазливост не ще ви бъде излишна. Близките ще ви стимулират.
10 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делова задача ще ви накара да ускорите работата си по нея. В сътрудничество с колеги и партньори ще я приключите в срок, без излишни вълнения. Новости от интимен характер ще ви подтикнат към повече обвързване с партньора. Вести от чужбина ще ви подтикнат към вземане по-бързи решения.
10 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Служебните въпроси не търпят отлагане, част от времето ви ще е запълнено с тях. Помислите за организацията и реда на работното място, сътрудниците ви/ако имате такива/ също ще се включат в мероприятията. Не пренебрегвайте добрата си форма, има какво да направите, за да се поддържате в нужната ви кондиция.
10 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приоритетите на повечето от вас днес са свързани с въпроси, касаещи човека до вас. Стремите се към разбирателство и се опитвате да елиминирате нещата, които ви пречат да го постигнете. Ваш близък ще ви помоли за услуга, с която можете да му бъдете особено полезни. Не отказвайте предложение за вечерта, ще успеете да се отпуснете и да прекарате наистина приятно.
10 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е в общуването си днес да срещнете несъгласие по въпроси, които считате за вече решени и това отново да ви върне назад. Отнесете се с повече внимание към чувствата и вълненията на околните и тогава нещата ви ще потръгнат. Често болката ни помага да осъзнаем истини, които подминаваме, без да осмислим.
10 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Късметът ви днес ще работи и скоро ще се похвалите с осъществени намерения. Умело ще се възползвате от нечие несправяне с работата и ще блеснете със способностите си. Някои ще получат предложение за нова или допълнителна заетост. Промените, към които се стремите ще наложат повишаване на образоваността ви.
10 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отхвърляте задачите си. Финансовите ви възможности ще пораснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
10 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стрелец Финансови успехи ще ви зарадват. Не е това, от което имате нужда, но на този етап - добре. Ако ви се налага да пътувате, много внимавайте като шофирате. Вечерта се поглезете заедно с любимия човек, като си подарите взаимно нещо вълнуващо.
10 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
10 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес много неща ще ви носят добро настроение и създават усещане за сигурност. Сред тях на първо място са близките ви хора, наградете ги с приветливото си поведение и добра дума. При други се очертават постигнати споразумения и финансови придобивки. Ще можете да си позволите и нещо повече за себе си.
10 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Градивното ви отношение към трудовите ви ангажименти ще ви изведе до финансов успех. Гостоприемни сте и това ще ви натовари с повече грижи. Ще се опитат да ви въвлекат в чужди проблеми. Независимо от желанието да сте полезни се дистанцирайте за момента. Решимостта ви ще ви бъде от полза.
10 май 2021
Последни новини