От х:

Днес в x:

За първи път в историята на Австралия бе назначена жена за генерал-губернатор

Сидни. Австралийският премиер Кевин Ръд назначи за генерал-губернатор на страната Куентин Брайс, предаде АФП.
Брис е първата жена, която ще бъде официалният представител на британската корона в Австралия. „Очарован съм да обява, че Кралицата одобри по моя препоръка назначението на нейно превъзходителство г-жа Куентин Брайс за генерал - губернатор на Австралия", се казва в официално изявление на премиера.
Брайс, която през 2003 г. бе избрана за губернатор на Куинсленд ще смени на поста генерал - губернатор досега изпълняващия тази длъжност Майкъл Джефри, който се пенсионира през септември.


Агенция "Фокус" припомня:

Държавен глава на Австралийския съюз от 1952 г. е британската кралица Елизабет II, представлявана от генерал-губернатор. Генерал-губернаторът се назначава от кралицата по препоръка на министър-председателя на Австралия.
Висш федерален законодателен орган е двукамарният Федерален парламент. Разделението на властта между федералния и щатските парламенти следва американския федеративен модел. Сенатът на Федералния парламент се състои от 76 души - по 12 сенатора от всеки щат и по двама от всяка територия (шестгодишен мандат на членовете). Камарата на представителите се състои от 150 депутата, включително двама от територията на столицата Канбера и двама от Северната територия. Всеки щат трябва да има най-малко 5 представителя в Долната камара. Избори за Долната камара и за половината от членовете на Сената се провеждат не по-късно от 3 години от първото заседание на действащия парламент.


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини