От х:

Днес в x:

Убийството на Георги Стоев е дело на мафията

В деня на убийството си писателят Георги Стоев е знаел, че няма да живее дълго. „Нещо ще се случи", заявил той на своя адвокат в кафене София в понеделник, пише вестник „Таймс".

Секунди по-късно той е фатално ранен пред хотел Плиска в центъра на града с три куршума. Полицията разследва версията, че той е бил преследван от един от героите на своите криминални романи, между които трима са „кръстниците" на мафията в България.

35-годишният Стоев твърдеше, че неговите книги разкриват тайни около някои от най-големите престъпления в страната и се базирани на неговия собствен опит.

Като младеж той е бил борец в училището „Олимпийски надежди" в София, което след падането на комунизма е затворено, а борците създават банда, която става една от най-опасните в Европа. По-късно Стоев обръща гръб на мафията и започва да пише книги. В страна, известна с бруталните си поръчкови убийства, той взема изумителното решение да пише за мафията в своите романи. В „Кръсникът 3" Стоев пише за виден офицер от тайните служби и за политик. „Това е книгата, която ще ме убие", казва той на своя издател, когато му връчва ръкописа.

В друга книга той пише за бос на мафията, който му предложил 240 хил. английски лири, за да убие друга престъпна фигура. Според романа Стоев отказва и отива в полицията. Запознат е с рисковете: друг свидетел вече е получил куршум в главата, пише той. Издателят на убития писател Димитър Златков твърди, че МВР е „моралният убиец", защо не е успяло да го защити. Това е отречено от министерството, което твърди, че Стоев е отказал да свидетелства и че мафиотското му минало е преувеличено.

Ясно е обаче, че Стоев е бил убеден, че ще умре. Седмици преди да бъде разстрелян той заявява пред пресата, че ще бъде убит. „Животът ми е в опасност. Защищавам се сам, но сега има реална опасност", казва той в предаване по телевизията. Според своя редактор писателят е наел бодигардове и често е сменял колата и телефонния си номер.

В четвъртък той беше погребан в Бистрица, на 15 км. от София.

Прокуратурата заяви, че ще разпита трима мафиотски босове, описани в негови книги. Малко вероятно е убиецът на Стоев да получи правосъдие. Неговото убийство е едно от 150-те поръчкови убийства за седем години, които са останали без издаване на присъда. /БГНЕС
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини