От х:

Днес в x:

В САЩ свършиха визите за квалифицирани чужди работници

Издаването на визи на работодатели в САЩ, желаещи да наемат квалифицирани работници от други държави през фискалната година, започнала през октомври, е прекратено, поради изчерпване на лимита, съобщава "Уолстрийт Джърнъл".
Според вестника, Службата по въпросите на гражданството и имиграцията на САЩ е "затворила гишето" за работодателите подали документи за виза H1B, само седмица след като кандидатстването за този тип разрешение е започнало. Конгресът на САЩ наложи годишен таван от 65 000 визи за квалифицирана работна ръка и още 20 000 визи за чужденци, кандидатстващи по магистърски и докторски програми в американски университети. Визите дават право на работа в САЩ за период от 6 години.

Според "Уолстрийт Джърнъл" търсенето на визи изглежда незасегнато от забавянето на икономическия ръст, за разлика от 2001 г., когато дори са останали неизползвани разрешения. Тогава Конгресът завиши бройката на 195 000, за да угоди на работодателите, но след кризата на високотехнологичните компании постепенно свали числото.

Сега работодателите от точно такива високотехнологични компании са най-обезпокоени от недостига на работни визи и казват, че ограничението ще ги принуди да разширят задграничните си поделения. Робърт Хофман, вицепрезидент на корпорацията "Oracle" твърди, че през миналата година са наели 1000 души в Ирландия и Индия, заради липсата на достатъчно Н1В визи.

Модни агенции, спортни клубове, здравеопазването и други сектори също използват въпросните визи. Поради това множество работодатели от години призовават Конгреса да премахне тавана на броя на отпусканите разрешения.

Имиграционните власти не посочват колко точно заявления са били подадени за тазгодишната бройка, но броят им явно е доста голям, тъй като те ще бъдат разпределени чрез лотария.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини