От х:

Днес в x:

Японци искат да пуснат книжен самолет в космоса

Японски изследователи и оригами майстори се надяват да пуснат книжен самолет в космоса и да научат много неща след завръщането му на Земята, съобщи Асошиейтед прес.

След като протитип на книжен самолет мина тестове за издръжливост във въздушен тунел миналия месец, Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) го одобри за изследвания, а астронавт е проявил интерес да участва в тях.

Успешният полет в космоса с оригами самолет може да има голямо приложение в областта на дизайна на космически возила за многократна употреба, заяви ръководителят на проекта проф. Шинджи Сузуки от катедрата по аеронавтика и астронавтика в университета на Токио.

Той поясни, че бил скептичен преди десетилетие, когато за пръв път заедно с експерти обсъдил идеята в космоса да бъде пуснат самолет, създаден в съответствие с традициите на оригами.

"Всичко изглеждаше като нещо невъзможно, като шантава идея", си припомня Сузуки.

В рамките на тест извън Токио през февруари прототип с дължина около 7 см и ширина 5 см "оцеля" след полет със скорост 7 маха при температура 230 градуса по Целзий в свръхзвуков въздушен тунел - условия, близки до онези, с които ще се сблъска самолетът при навлизането си в земната атмосфера.

"След като "оцеля" в 12-секундния тест без да получи големи повреди и обгаряния, малкият самолет, теоретично погледнато, може да се върне на Земята, защото повторното му навлизане в атмосферата от космоса е свързано с минаване през няколко слоя, като минаването през всеки от тях отнема няколко секунди", заяви изследователят Осаму Имамура, който работи заедно със Сузуки.

ДЖАКСА одобри извършването на тригодишни изследвания, като обеща да ги финансира ежегодно с 300 000 долара.

Осъществяването на идеята обаче се сблъсква със сериозен проблем - не е възможно да се проследи книжният самолет, нито да се предскаже кога и къде той ще кацне.

Критиците заявяват, че това прави тестовете безсмислени. Изследователят Ясуюки Миядзаки от университета Нихон, който не е участвал в проекта, заяви, че книжните совалки може и да не се върнат на Земята и че всичко зависи от ъгъла, под който те ще навлязат в атмосферата. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини