От х:

Днес в x:

МБАЛ-Хасково с нова по-качествена апаратура за кръвни изследвания

Нова модерна апаратура за кръвни изследвания е закупила многопрофилната болница за активно лечение в Хасково. Стойността на трите апарата е 155 000 лева.

Най-скъпият апарат струва 100 000 лева. Управлението му е напълно автоматично, като резултатите от биохимичният анализ на кръвта излизат директно на компютър. Най-важното при този апарат е, че при него субективният фактор за грешка е елиминиран напълно, заяви д-р Димитър Шопов управител на МБАЛ-Хасково. Няма вероятност да се разменят проби на пациенти или пък да изчезнат.

Другият апарат, който струва 40 000 лева е за газов анализ на кръвта. С него значително се подобрява диагностичния процес и освен това машината обработва около 400 проби на час, докато старата е анализирала около 150-200 проби на час, а пък и консумативите за нея са били много по-скъпи. Третият апарат е за хематологично изследване на кръвта или по-познатата ни пълна кръвна картина.

Доктор Шопов съобщи, че следващата седмица ще започне монтирането на новият рентгенов апарат. Това ще бъде сложен процес и ще се извърши с помощта на кран. Апаратът тежи около тон и половина, дигитален е, с дистанционно управление, като рентгеновите лаборанти няма да влизат в залата и всичко ще се наблюдава на екран.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини