От х:

Днес в x:

Синдикална защита за българските работници в ЕС

Правата на българите, които търсят работа и по-добри условия в страните от ЕС са в основата на проекти, които осъществява КНСБ. Изпълнителният секретар на федерацията Чавдар Христов ги представи днес в Хасково.

В момента се осъществява проект с Обединената конфедерация на труда в Испания, където има много българи. Инициативата за това е на испанските профсъюзи, по чиято информация в страната им има около 140 000 български работници. Идеята е да подготвяме хората за различните режими, с които ще се сблъскват в държавите, в които отиват да търсят работа, заяви Чавдар Христов. Става въпрос за трудовоправни режими, осигурителни, включително и здравноосигурителни режими. В момента се изграждат подобни връзки и с гръцките синдикати, а стремежа е да се договорят такива контакти с онези държави, в които има по-голямо струпване на българи.

Чавдар Христов коментира необходимостта от модернизация на българското трудово законодателство. Според КНСБ с т.нар. гъвкава сигурност, за която се говори трябва да се промени социално-осигурителната система. Наложително и създаването на закон с който да се урежда конституционното право на стачка, подчерта Чавдар Христов.

Идеята на Конституцията е стачката да се използва за защита на колективни, социални и икономически интереси, а в закона който сега съществува за уреждане на колективните трудови спорове, стачката се определя като способ за уреждане на такива спорове. За това е нужен нов отделен закон, с който да се гарантира парвото на стачка, допълни Чавдар Христов.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини