От х:

Днес в x:

7 °C

Фашинг се задава - елитът на Хасково се маскира днес

Fasching, Fastnacht, Fastelabend, Karneval или Mardi Gras има много имена в Германия. Това е време за хумор, сатира и забава;) или казано по нашенски - карнавал. Няма да се спирам на историята свързана с това събитие - само ще кажа, че още в Древен Рим са се забавлявали маскирайки се.


Понеже се е превърнал в традиционен празник за Германия, езиковите гимназии са поели инициативата да го празнуват и в България.
В хасковската гимназия това ще се случи 37 път - днес.


Като ученичка в езиковата гимназия, Фашингът беше за мен разнообразие от скучните уроци...Още си спомням с умиление и усмивка как една година мой съученик се беше преоблякъл като арабин, а няколко момичета като ханъми. Слизахме надолу по ул."Раковски", подредени в редица, а съученикът ми махаше с ръка и приветстваше минувачите с "Здравей Хасково!Аз радвам се да съм тук!". На следващият ден мои познати ме питаха - вярно ли, че в Хасково дошъл някакъв арабски шейх.
Следващата година - същата компания отново слизаше от "Орфей" към центъра, само че този път двама съученици бяха преоблечени като затворници - с пижами на ивици, почернени зъби и белезници на ръцете. Тимаха по улицата и викаха "ааааа, жена, братко, от кога не съм виждал жена", при което се чудех къде да се завра от срам и смях.
И още мнго истории има. Една година бяхме метъли, боядисахме си косите с темперна боя, която естествено от жегата в залата на купона започна да тече и стана тя една...


Имаше и банда от ученици, които свиреха и пееха. Беше страхотен купон.Но това беше в далечните 1990 - 1995. Фашингът се провеждаше в зала в ДНА, после се събирахме в зала "Дружба", а напоследък нямам представа къде го правят.


Така че е весело, забавлявахме се много. Ще се радвам ако някой разкаже и своите истории или пусне свои снимки, а може и да ми ги пратите на blackdalia@abv.bg . Защото карнавалът е купон на само за "елита", а за всички. Д.А.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
23 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
23 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
23 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
23 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
23 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
23 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
23 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
23 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
23 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
23 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
23 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
23 фев 2020
Последни новини