От х:

Днес в x:

Фашинг се задава - елитът на Хасково се маскира днес

Fasching, Fastnacht, Fastelabend, Karneval или Mardi Gras има много имена в Германия. Това е време за хумор, сатира и забава;) или казано по нашенски - карнавал. Няма да се спирам на историята свързана с това събитие - само ще кажа, че още в Древен Рим са се забавлявали маскирайки се.


Понеже се е превърнал в традиционен празник за Германия, езиковите гимназии са поели инициативата да го празнуват и в България.
В хасковската гимназия това ще се случи 37 път - днес.


Като ученичка в езиковата гимназия, Фашингът беше за мен разнообразие от скучните уроци...Още си спомням с умиление и усмивка как една година мой съученик се беше преоблякъл като арабин, а няколко момичета като ханъми. Слизахме надолу по ул."Раковски", подредени в редица, а съученикът ми махаше с ръка и приветстваше минувачите с "Здравей Хасково!Аз радвам се да съм тук!". На следващият ден мои познати ме питаха - вярно ли, че в Хасково дошъл някакъв арабски шейх.




Следващата година - същата компания отново слизаше от "Орфей" към центъра, само че този път двама съученици бяха преоблечени като затворници - с пижами на ивици, почернени зъби и белезници на ръцете. Тимаха по улицата и викаха "ааааа, жена, братко, от кога не съм виждал жена", при което се чудех къде да се завра от срам и смях.




И още мнго истории има. Една година бяхме метъли, боядисахме си косите с темперна боя, която естествено от жегата в залата на купона започна да тече и стана тя една...


Имаше и банда от ученици, които свиреха и пееха. Беше страхотен купон.Но това беше в далечните 1990 - 1995. Фашингът се провеждаше в зала в ДНА, после се събирахме в зала "Дружба", а напоследък нямам представа къде го правят.


Така че е весело, забавлявахме се много. Ще се радвам ако някой разкаже и своите истории или пусне свои снимки, а може и да ми ги пратите на blackdalia@abv.bg . Защото карнавалът е купон на само за "елита", а за всички. Д.А.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини