От х:

Днес в x:

СУ въведе нови изпитни правила

СУ "Св. Кл.Охридски" променя регламента за кандидатстудентските изпити по история, география и руски език, както и за приема за "Журналистика". Висшето училище въвежда и 3 нови специалности.

Това съобщи доц. Мария Шишиньова, заместник-ректор по учебната дейност на висшето училище. Изпитът по български език и литература за специалност "Журналистика" отпада. Кандидат-студентите ще се явяват само на писмен и устен изпит по журналистика, предаде БТА.

На изпитите по история и география ще се теглят две теми. Вместо досегашните пет часа за изпита по история, кандидатите ще имат на разположение четири астрономически часа. Те ще трябва да развият по избор една от изтеглените две теми. Целта на промяната е кандидатите да пишат по конкретната тема като избягват големия обем писмена работа, който не винаги отговаря на поставената тема. Темите по история ще бъдат върху целия учебен материал по предмета.
За изпита по география се запазват 5-те астрономични часа за развиване на една от двете изтеглени теми.

При изпита по руска филология отпада преводът от руски на български.

Факултетите по педагогика, физика и химия откриват нови специалности. За факултета по педагогика това е специалността "Неформално образование". По нея ще се подготвят кадри за развиващите се алтернативни образователни услуги за деца и възрастни, предоставяни от специални, държавни, частни и неправителствени организации.
Новата специалност във Факултета по физика се нарича "Медицинска физика". Тя ще предлага интердисциплинарно обучение по математика, физика, химия, биология.

За Факултета по химия новата специалност е "Инженерна химия и съвременни материали".
От 24 март до 22 април кандидат-студентите могат да се записват за предварителните изпити в СУ. Записването ще бъде в "Учебен отдел" - в кабинети 227 и 228.От 7 до 31 юли ще се състоят редовните кандидатстудентски изпити.
Кандидатстудентският справочник на СУ ще излезе до 10 март, в него ще има информация за приемните изпити, за новите специалности, а също и за кои специалности ще се признават оценките от матурите. Цялата тази информация ще бъде качена и на сайта на СУ, уточни съобщи доц. Мария Шишиньова.

Тази година Софийският университет ще приеме 4 239 студенти в образователно квалификационна степен "бакалавър" - редовна форма на обучение и още 642 задочна форма на обучение. 1555 ще са приетите през новата учебна година магистри - редовна форма на обучение и още 343 задочна.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини