От х:

Днес в x:

Командировъчните круизи на властта

522 530, 86 лева са общо изразходваните средства за командировки в чужбина на министрите от правителството за периода 1 януари – 31 декември 2007 г., съобщи по време на парламентарния контрол премиерът Сергей Станишев.

За 20 командировки на Станишев са отишли 17 284,45 лева.

На 48 командировки през изминалата година пък е бил вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин, за което са изразходвани 70 002 лева.

Според данните на премиера вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем е била само на една командировка, за което са платени 1145 лева.

21 пъти е бил в командировка министърът на отбраната Веселин Близнаков, отишли са 38 849 лева.

Екоминистърът Джевдет Чакъров е бил на 8 командировки, за което са били нужни 19 688 лева, за 16 командировки на социалния министър Емилия Масларова са платени 35 893 лева.

Вътрешният министър Румен Петков е пътувал в командировка в чужбина 18 пъти, което е струвало 28 278 лева, на 13 – бившият енергиен министър Румен Овчаров за 45 479 лева

На 19 командировки в чужбина е бил земеделският министър Нихат Кабил за 40 903 лева.

Премиерът съобщи тези данни на въпрос на депутата от ДСБ Атанас Атанасов, който твърди, че по времето, когато е била командировката на министрите в Монако през ноември 2007 г. са пътували три частни самолета – два на "Лукойл" и един на Васил Божков до Ница, Брюксел и Париж и попита кой е платил за тези командировки.

„Разполагам с разпечатка на няколко фирми, за да проверите тези хора, които може да се предполага, че са плащали командировките с кого имат общи фирми", каза Атанасов и допълни: Не знам дали ви говори нещо прозвището Таке, братята Галеви, но ако нямате информация за това може да попитате ДЕА, специалната агенция на САЩ за наркотрафика и те ще ви отговорят, допълни Атанасов.

Dnes.bg припомня, че в началото на декември гръмна скандал около пътуването на българска делегация в Монако.

Тогава стана ясно, че трима министри и един зам.-министър са били в Монако на разноски на частна фирма, а визитата е станала със знанието на премиера.

В Княжеството са били министърът на отбраната Веселин Близнаков, на МВР Румен Петков, на благоустройството Асен Гагаузов и зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев.
Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини