От х:

Днес в x:

Български фермери в европейска страна, не талибани.

Полицията спря протестния поход с животни и задържа четирима от фермерите, които се бяха заканили в сряда да пристигнат в София. В момента фермерите чакат да им бъдат повдигнати обвинения в Районното полицейско управление в Мездра, а 25-те крави са върнати във фермите.


Протестиращите са задържани заради възпрепятстване на изпълнението на полицейско разпореждане. „Получихме молба от Регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС) да съдействаме за изпълнението на заповед за връщане на животните по фермите. По закон те не могат да бъдат премествани от едно място на друго без разрешение на службата, каквото фермерите не са имали", каза пред Дарик директорът на Областната дирекция на полицията комисар Иван Сълов.


Ето какво обясни пред Дарик организаторът на протеста Адриан Цаконски, който е сред задържаните в РПУ – Мездра:

Тръгнахме си на мирен протест, животните си вървяха спокойно в дясно. Бяхме се събрали колеги от цялата страна, около 60-70 души, може би и повече. Явиха се служители от РВМС и директорът на РДВР – Враца и с качулка на главата тичаше отстрани, криеше се от медиите и само раздаваше заповеди да бъдем спрени, да ни арестуват и т.н. Първо аз бях прибран и очаквам да ми бъдат повдигнати обвинения, сигурно съм престъпник. Ако ни пуснат евентуално днес от управлението, от утре тръгваме и ако се повтори тази случка, ще минем в гражданско неподчинение. Тръгваме и с техника. И искаме вече оставките на цялото правителство, защото ние сме български фермери в европейска страна, не искаме да сме талибани.

На 20 февруари пред Народното събрание освен крави ще има и техника?

До сряда не знам дали ще стигнем, защото ни върнаха. Но когато стигнем, ще има и техника.
Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини