От х:

Днес в x:

Откриха скелет на плъх, който е тежал един тон

Фосил от плъх, който вероятно е тежал 1 тон и е живял преди 4 милиона години, бе изваден от земните недра в Уругвай, съобщи Франс прес като цитира информация в сп. Proceedings of the Royal Society.


На находката са попаднали палеонтолози от Монтевидео. Засега е открит единствено дългия 53 см фосилизиран череп на гризача. Колкото до зъбите му, резците са били дълги по няколко сантиметра, докато кътниците са били малки, което подсказва, че животното се е хранело със зеленчуци, плодове и водни растения. Изследователите са на мнение, че теглото му е било между 468 кг и 2,5 тона, като най-вероятно е да е било 1 тон.


Гризачът вероятно е приличал повече на хипопотам, отколкото на днешните плъхове, смятат палеонтолозите Андрес Риндеркнехт от Музея по естествена история и антропология и Ернесто Бланко от Физическия институт в Монтевидео.


Новият вид плъхове бе кръстен Josephoartigasia monesi в чест на уругвайския палеонтолог Алваро Монес, специализирал се в изследвания на гризачи в Южна Америка. Предишният "рекорд" за фосил от гризач принадлежеше на Phoberomys pattersoni, открит във Венецуела през 2003 г. Смята се, че теглото му е било 700 кг.
Източник: yellow.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини