От х:

Днес в x:

Последно, кой е по-умен?

Интелектуалните различия между двата пола са единствено в съзнанието ни, твърди водещ британски психолог, цитиран във в. "Дейли телеграф". Той смята, че мъжете надценяват интелектуалните си способности, докато жените ги подценяват.

Проф. Ейдриън Фърнам от лондонския Юнивърсити колидж е анализирал резултатите от 25 изследвания за различията между двата пола, що се отнася до коефициента за интелигентност.

Изследванията подсказват, че жените са склонни да дадат значително по-ниска оценка за интелигентността си в сравнение с мъжете - около 5 пункта на коефициента за интелигентност, докато мъжете са склонни да надценяват умствените си способности.

Мъжете са по-самоуверени, а не по-умни, уверява проф. Фърнам. Изненадващо е, че и мъжете, и жените са склонни да мислят, че дядовците им са по-умни от бабите им, че бащите им са по-умни от майките им и че синовете им са по-умни от дъщерите им.

Проф. Фърнам все пак добавя, че двата пола се различават, що се отнася до особеностите на интелектуалното развитие. Мъжете са с по-развито чувство за пространство, докато жените са с по-добри резултати, когато става дума за т.нар. емоционална интелигентност и езиците. Жените по-рано започват да си служат с по-богат словесен речник, използват по-сложна лингвистична конструкция и четат повече. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини