От х:

Днес в x:

Градският прокурор на София подаде оставка

Градският прокурор на София Христо Динев е подал оставка. Тя е депозирана във ВСС и трябва да бъде разгледана от прокурорската колегия, съобщи БНР. Информацията все още не е потвърдена официално, но за оставката съобщи и "Правен свят". Според сайта Динев е изтъкнал лични причини. Той обаче не отговаря на телефона си. 

От месеци се твърди, че между него и ръководството на прокуратурата има неразбирателство. 

В края на миналата година главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на ръководството на Софийска градска прокуратура (СГП) заради "направени констатации за неефективно упражнено ръководство и контрол" върху досъдебни производства с предмет корупционни престъпления и престъпления убийство по непредпазливост. 

Проверката приключи, но не са ясни резултатите от нея и дали оставката на Динев има нещо общо. 

Миналата година бившият министър на правосъдието Христо Иванов предложи срещу него и колежката му Боряна Бецова да бъде образувано дисциплинарно производство. Причината беше изтеклата давност за търсене на наказателна отговорност на бившия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов. Според Иванов, Динев не е упражнил контрол върху подчинената си за своевременно решаване на преписката и е забавил с над две седмици случайното разпределение на сигнала срещу Данов. ВСС обаче отказа да образува дисциплинарка на градския прокурор. 

Преди да оглави СГП през 2014 година, Христо Динев беше районен прокурор на София. 

Междувременно в съдебната система се разрази още един скандал, след като зам.-главният прокурор Борислав Сарафов поиска проверка и отвод на съда заради публикация, че срещу него е заведено дело от служителка на ГДОБП.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини