От х:

Днес в x:

За пръв път матурата беше следна и от родител

Засилените мерки за сигурност не притесниха зрелостниците по време на проведените днес матури – това е всеобщото мнение на ученици и учители. Никой тези, с които разговаряхме не беше забелязал разместени въпрос. Повечето от явилите са доволни от темата „Нарушената хармония в „Гераците“ на Елин Пелин“. Тя им е позволила да покажат доста от своите знания.

Отидохме с емоция-сподели Денис Учерджиев – зрелостник от Професионалната гимназия – училищният двор беше необичайно пълен, а пред него нямаше къде да се паркира лек автомобил. Въпреки това, всичко мина спокойно. Квесторите, които са учители в други училища, се държаха много внимателно с нас и всякакви притеснения ни напуснаха. Камерите не са ни притеснявали.

"Много съм доволна – сподели и Нели Запрянова от СОУ „Проф.д-р Асен Златаров“- Очаквах да бъде много по-трудно." Тя вече е приета да учи във висше училище и отличното ѝ представяне на матурата е преди всичко за собствено самочувствие и защото се бори  за отлична дипломата ѝ. Нели също сподели, че след всичко изписано и изговорено през последните дни за мерките срещу преписвачите, е очаквала напрегната атмосфера. Но приятно е била изненадана от спокойното протичане на изпита. 

За пръв път в ПГСС „Васил Левски“ провеждането на зрелостен изпит се следеше и от родител. По решение на училищното настоятелство поканена е била Елена Джангозова – майка на десетокласник. Тя разказа за перфектна организация. Чиновете са били подредени, така че да бъдат обхванати от наблюдаващите камери. Стаите са били избрани да са най- светлите. Видеокамерите според нея са следели всяко кътче от училището, дори и пътя до тоалетните. Самата тя е била поканена още вчера, за да огледа разпределението и по време на проверката на стаите. Следено е за всичко, дори и за наличието а работещ часовник. Днес е присъствала на отварянето на кабинетите и провеждането на инструктажа.

Най-важното е, че целият изпит протече изключително спокойно без напрежение- сподели родителката - децата спазваха указанията. Не бяха забелязани никакви нарушения, нямаше инциденти. Всичко се виждаше на мониторите в директорския кабинет. А там можеха да проследят случващото се директорът и учители.

Днес на изпит се явиха и седмокласниците. Освен тест, на тях им се падна да преразкажат разказа „Родителска среща“ на Михаил Вешим.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини