От х:

Днес в x:

Връчиха наградата за поезия на името на Пеньо Пенев

Изображение 1 от 17

    Националната литературна награда "П.Пенев" бе връчена за 24-ти път в Димитровград снощи. Нейн носител е поетът Петко Каневски. За пръв път в историята на литературната награда церемонията се проведе в Дом-музей "П.Пенев" заради дъждовното време.

    Също за пръв път отличието бе връчено на носителя от заместник - кмет на Община Димитровград - Яшо Минков поради отсъствие на кмета Иво Димов.

    "Благодаря за честта и удоволствието да връча наградата на поета Петко Каневски. Благодаря му за това, че е написал толкова мили и хубави неща и с любов е създал своите произведения", каза в словото си Яшо Минков. И подчерта, че наградата на името на П.Пенев задължава и респектира.

    "Искам да благодаря честно и искренно на журито, казвам, че с чиста съвест се гордея с това", бяха думите на Петко Каневски. Според него, ако има нещо в този свят, което да завладее духа на хората - това е единствено словото. Това, което ни обединява е духовната култура, заяви още при получаването на наградата Каневски. Благодари и на димитровградчани, че от 1970 година до сега са съхранили непоколебимия дух на Пеньо Пенев.

    Специалната поетична награда за поезия получи поетът от Злато поле Демир Демирев. Връчи му я зам.председателят на Общинския съвет Юлиян Семерджиев.

    "Радвам се, че съм тук, в този свещен храм на българската поезия, горд съм и щастлив, че ще връча тази награда", каза Юлиян Семерджиев.

    Носителят на специалната награда Демир Демирев заяви, че най-много иска да благодари на Община Димитровград за това, че може би единствена финансира своите поети и писатели при издаването на книги. Благодари и на журито за оценката на неговото творчество.

    Думи за новия лауреат отправи литературният критик и член на журито по избора на наградата Иван Гранитски. Той бе гост на тържеството, заедно с писателят Боян Ангелов, който е председател на СБП.

    "Петко Каневски е един от малкото съвременни поети, който пазят жив духа на Пеньо Пенев. Той, заедно с Демир Демирев пазят истинската чест на града", категоричен бе Гранитски. Не пропусна да благодари на ръководството на Общината, които се грижат за творците на Димитровград.

    В тържествената част при връчването на награда участие имаха танцьорите от "Галаксико" и певческата група при клуб "Наука". Поетичните празници продължиха с музикално-поетичен рецитал и представяне на биографичната справка на новия лауреат.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини