От х:

Днес в x:

120 714 специалисти излизат от техникумите до 2020 г.

Първата пълна карта на професионалното образование в България 

В 44 професии в следващите 4 г. общо ще има по-малко от 100 нови кадри

Компютърждии, икономисти и ресторантьори ще са професиите, в които няма да липсват кадри в следващите 4 години. Това показва първата по рода си карта на професионалното обучение, която състави в. “24 часа”. Данните са от статистиката на образователното министерство.

120 714 са учениците между 8-и и 12-и клас в над 400 професионални училища в цялата страна. Техник на компютърни системи обаче е единствената специалност, която се изучава в абсолютно всяка област от страната. Само в Смолян не се обучават икономисти със средно образование. За ресторантьори не учат в Търговище, а в Разград има само един ученик по тази специалност.

Перспективно покрити с кадри са и специалности като техник по транспортна техника, електротехник, строителен техник, готвач и финансист, които допълват топ 10 по популярност в професионалното образование. Пътен строител е най-слабата специалност. В нея се обучава само 1 човек в Благоевград. В другите техникуми пътното строителство фигурира като специалност, но дипломите са за строители. Общо 44 са специалностите, в които кадрите през тази и следващите 3 години ще са под 100 души общо. Сред тях са парамедици, гувернантки, продавачи, пикола. 126 ученици пък се обучават за свещеници в София. Деминарията също се води техникум.

Все по-популярни стават обаче нови специалности като организатор на интернет приложения с 1022 ученици. Тази нова специалност се изучава в 17 от 28-те области в страната, а през следващата учебна година приемът ще бъде увеличен.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини