От х:

Днес в x:

Босненският Индиана Джоунс откри загадъчна гигантска каменна сфера (видео)

Босненският археолог, когото вече оприличават с Индиана Джоунс, откри гигантска каменна сфера, за която той е убеден, че доказва съществуването на изгубена цивилизация.

Археологът д-р Сам Османагич е открил камъка с изключително правилна кривина в гората Подунавие в средата на март. Според него това може да се окаже най-големият сферичен камък в света. Засега по-малко от половината от топката е била разкрита, но Османагич оценява радиуса й на 1,20 до 1,50 метра. Тъй като е с много високо съдържание на желязо по предварителни тестове, огромната топка може да тежи над 30 тона, което безспорно би я направило най-големият сферичен камък в Европа.

Подобни гигантски каменни сфери с изкуствен произход има в Коста Рика. В Мексико пък са природни образувания. Османагич казва, че когато изследва напълно откритието си, може да се окаже, че Южна Европа е била дом на напредналите цивилизации от "далечното минало", които са имали собствени "високи технологии".

На Османагич принадлежи твърдението, поредица от хълмове в централна Босна и Херцеговина всъщност съдържат древни пирамиди и тунели под земята. Той казва, че огромната сфера подкрепя тази теория, като допълнително доказателство за древна високо развита цивилизация.

Неговите колеги археолози оспорват твърденията му, тъй като дават различно - и по-естествено - обяснение за големия камък.

Манди Едуардс от университета в Манчестър, заяви пред MailOnline, че скалата е вероятно резултат на "втвърдяване" на " натурална минерална утайка". 
"Антъни Хардинг, президент на Европейската асоциация на археолозите пък е цитиран от The Telegraph. че е находката е вероятно от бронзовата епоха или от римско време.

"Но спекулациите, че може да е 12 000-годишна структура са пълна фантазия и всеки, който има основни познания по археология или история трябва да се признае това" добави той.

И все пак, каменната сфера е там и няма обяснение за съществуването й, засега.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини