От х:

Днес в x:

Голите жени са три пъти повече от голите мъже? О, да

Изследване твърди, че във филмите се появяват далеч повече голи жени, отколкото мъже, както и че латиноамериканките и азиатките съставляват едва 4% от героите на екрана.

Пресметнато е, че жените е 3 пъти по-вероятно да се появят разсъблечени в холивудските продукции, в сравнение с мъжете.

Годишния доклад за статута на жените и момичетата в Калифорния, твърди, че 26% от женските герои във водещите 100 филма за 2014 година са се появили напълно голи или разсъблечени до известна степен, в сравнение с 9% от мъжките герои. Само в 12% от филмите жените са имали главна роля, а в едва 23% от случаите на професионално заети герои се е касаело за жени.

Докладът твърди още, че зад кадър работят далеч повече жени, но по-малко от една на 5 са в ролята на режисьор, автор на сценарий или продуцент на най-известните филми през последните 15 години.

В съответствие с други изследвания, докладът потвърждава, че Холивуд е далеч по-радушен към жените служители, когато отговорник за филма е жена. Когато режисьорските и продуцентските задължения са поверени изцяло на мъже, едва 7-15% от проектите разчитат на автори, редактори и директори жени. За сравнение, когато една или повече жени заемат същите роли, 52% от директорите наемат за автори жени, а 35% - жени редактори. Когато в ролята на продуценти са жени, 20% от проектите наемат жени за автори и директори.

Филмовата индустрия продължава да има проблем с разнообразието в сравнение с телевизията, според изследването. Във филмите 30% от главните герои са жени, докато на малкия екран цифрата достига 42%.

И двата вида медии поддържат недостатъчно расово разнообразие – 74% от героите и във филмите и по телевизията са изиграни от бели актьори. Чернокожи жени са изиграли едва 15% от ролите, докато на азиатските и латиноамериканските актриси се падат едва 4% от ролите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини