От х:

Днес в x:

Учени създадоха молекулярен диод

Изследователи от Университета в Джорджия и Университета Бен Гурион в Негев, обединили усилия за разработването на това, което по думите им е най-малкия диод, с размер на молекула.

Изследването, публикувано в Nature Chemistry описва в детайли как израелски и американски учени определили предсказуемостта, разнообразието и програмируемостта на ДНК, за да създаването на първото молекулярно електронно устройство.

Те създали базиран на ДНК молекулярен токоизправител чрез вмъкване на малки молекули на определени места в копие на ДНК, състояща се от 11 базови двойки.

Молекулярните връзки демонстрирали неочаквано силно токоизправяне със съотношение 15 при 1.1 V, изненадващо откритие като се има предвид симетричната молекулярна структура на връзката.

Създаването на най-малкия в света диод, е крайъгълен камък в развитието на молекулярни електронни устройства, твърдят учените.

Нанодиодът насочва потока на електричество в една посока. Сборът от подобни диоди или молекули притежава свойства, които наподобяват тези на традиционните електрически компоненти като, жици, транзистори и токоизправители.

Учените мислят, че молекулярните електронни устройства ще успеят да преодолеят Закона на Мур отвъд границите на традиционните силициеви полупроводници.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини