От х:

Днес в x:

1000 лева глоба за къмпингари, цапащи природата

1000 лева глоба ще отнасят любителите на дивото къмпингуване, ако са замърсили природата, предизвикали пожар или други вредни последици за околната среда. Същата санкция се отнася и за увреждане на пясъчните дюни, растителния и животинския свят, пише "Монитор".
 
Нарушителят ще носи и имуществена отговорност за причинените вреди според промените в Закона за туризма, които ще бъдат оставени за обществено обсъждане още две седмици до 28 март. За това съобщиха от Министерството на туризма.
 
Промените предвиждат всеки, който опъне палатка, паркира кемпер или каравана извън категоризиран къмпинг, да се наказва с 200 лева, независимо в коя част на страната го прави. Нов текст в закона постановява също така, че ще бъдат санкционирани и тези, които правят незаконни къмпинги и предоставят терени. Наказанието е между 3 и 5000 лева.
 
През тази седмица в туристическото ведомство ще бъдат поканени за обсъждане на новите изисквания представители на екологични организации. Целта е да се дискутират правилата за къмпингуване, заложени в бъдещия нормативен документ, с които се прецизират глобите и наказанията за къмпингуване или разполагане на палатка, каравана или кемпер извън определените за целта места.
 
По рано този месец парламентът прие промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които предвиждат забрана за къмпингуването и паркирането на крайбрежната плажна ивица и част от територията,
попадаща в ивица с широчина 100 метра.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини