От х:

Днес в x:

Нов скандал за църкви и джамии тресе Баните

    Скандалът около неусвоените пари по европроекти за ремонта на няколко църкви в община Минерални бани се събуди отново. Темата пак е на дневен ред, след като преди дни информационен сайт тиражира твърдения на експерти от Фонд “Земеделие“, според които парите - около 1,2 млн.лв., отпуснати по Програмата за селските райони за реновирането на три църкви в Пловдивска епархия на територията на Минерални бани, са били пренасочени за ремонт на джамии от местната управа.

    Сагата с усвояването на средствата в Баните се влачи две години. През това време Пловдивският митрополит Николай, без чийто параф не могат да стартират никакви процедури за ремонт на християнски храмове, отказваше да разпише документацията и на практика стопира проектите в Баните. Делегации начело с кмета Мюмюн Искендер на няколко пъти ходи в Пловдив, дори и с дарове, за да го измоли да разпише, за да не се пропуснат сроковете за усвояване на парите. В крайна сметка това се случи и в Баните сумите за ремонта на църкви бяха изгубени.

    Според някои от тиражираните версии на синода, дядо Николай не е разписал, за да стопира мераците на приближени до ДПС и кмета Искендер фирми да ремонтират християнските храмове. Освен това, митрополитът смятал за тежко канонично нарушение ако с възстановяването на християнската обител се заемат мюсюлмани, а не християни.

    Още тогава обаче, преди две години, се чуха и слухове, че висшият духовник се пробвал на няколко пъти да извива ръцете на местната власт, като лобирал строителните работи да бъдат поверени на фирма от Северна България, с чийто собственик е близък.

    От община Минерални бани реагираха остро на твърденията, че са пренасочили спечелените пари за ремонт на църквите към обновяването на джамии „Невъзможно е бюджет по одобрен проект да бъде прехвърлен към друг проект. Няма как – със или без знанието на шефове във Фонд Земеделие – парите, отпуснати за ремонтите на трите ни църкви да бъдат пренасочени към ремонта на двете ни джамии“, категорична е юристката на община Минерални бани Петя Малинова.

    От администрацията уточняват, че са кандидатствали по Мярката „Обновяване и развитие на населените места” от предния програмен период 2007-2013 с 5 църкви и 2 джамии.

    Християнските храмове са в селата Сусам, Минерални бани, Сърница, Брястово и Сираково, а джамиите – в селата Караманци и Сърница.

    „Енорийският свещеник отец Серафим заедно с експерти от общината направиха предварително пълна ревизия на тези пет църкви и се оказа, че необходимостта за реконструкцията и ремонта им е повече от наложителна.“, обяснява юристката.

    В последствие ДФЗ е одобрил проектните предложения за три от общото петте църковни настоятелства - тези в Сусам, Минерални бани и Сърница и за двата молитвени мюсюлмански дома - в Сърница и Караманци.

    Трите договора, които църковното настоятелство сключва с Фонд „Земеделие” за реконструкция и ремонт на църквите, са одобрени от Пловдивска митрополия. При стартиране на строителството обаче пловдивският митрополит Николай отказва да подпише авансовите плащания по договорите с изпълнителите, съответно и анексите към тях с Фонда, припомня Малинова. Според нея твърдението, че било канонично нарушение, ако храмовете бъдат възстановени от мюсюлмани, а не от християни, хвърля петно върху цялата православна църква.

    След разигралата се ситуация резултатът към днешна дата е един: Църквите в община Минерални бани са в окаян вид, а тази в с. Сираково е пред разпад. Всички имат нужда от сериозна реконструкция и ремонт, като въпросът с финансирането е висящ. Освен това две от църквите, които останаха на произвола заради провалените процедури - в Сусам и в Сърница, са и паметници на културата, обяснява Малинова.

    И на фона на рушащите се християнски храмове, джамиите в Караманци и Сърница, са напълно реконструирани и ремонтирани с финансиране по същата програма, която не стигна до църквите, казва Малинова.

    „Вместо да назначаваш една дузина ревизори, дядо Николай, назначи експерти. Мярката, по която можеш да кандидатстваш, за да ремонтираш храмовете, намиращи се на покровителстваната от теб митрополия, които са над 3 000, се отваря през април. Голяма е митрополията ти. Не са само нашите неслучили се проекти. Има и други!“, обръща се лично към митрополита Петя Малинова.

    Като пример, че когато някой иска да насажда внушения и да разделя хората на базата на тяхната религия, може да постигне и йо-йо ефект, младата юристка дава  хората в с. Брястово.

    След като надеждите им, че църквата в селото им ще бъде ремонтирана с парите по европроекта, не се случват, начело с кмета си те решават сами да запретнат ръкави, за да стегнат храма си. „Дарения идват и от християни, и от мюсюлмани. Всички хора се включват, кой с пари, кой с труд. С общ труд, без значение кой каква религия изповядва, се работи и по параклиса „Света Троица” в Сърница. Това се прави от хора, които са много по-близко до Бог, отколкото пловдивския митрополит!“, коментира Малинова.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини