От х:

Днес в x:

Февруари – Месец на Америка в Кърджали

За поредна година Дружество „Приятели на САЩ”, Клубът на американските възпитаници /US-Kardjali Alumni Club/, Посолството на САЩ и Община Кърджали организират Февруари – Месец на Америка в Кърджали.

Медийни партньори са вестник „Нов живот”, общинско радио „Кърджали” и вестника на българите в САЩ „България Сега” – Чикаго.

През най-краткия месец в годината с поредица от културни и образователни събития ще позволим на кърджалийци да се докоснат до културата и живота в САЩ. Предвидени са фото и художествени изложби, мултимедийни презентации, лекции и други прояви.

Част от планираните събития в програмата:

1. „Изгубени и намерени” - изложба рисунки и акварели на Кина Бъговска, художничка и журналистка във вестника на българите в САЩ „България Сега”; родена в Момчилград, живее в Чикаго.

2. Художниците Пенка и  Хари Атанасови представят мултимедийна презентация „Изобразително изкуство от американските музеи”. Проявата ще се реализира съвместно с Арт-галерия „Дар”.

3. „За виното в Калифорния и в Източните Родопи” - мултимедийна презентация на журналиста Иван Бунков за долината Напа в Калифорния. Проявата се реализира съвместно с вестник «Нов живот», читалище «Обединение» и Регионалния исторически музей..

4. Продължение на лекторията „Американски джаз-легенди”: 90 години от рождението на Майлс Дейвис и на Джон Колтрейн.

5. Почит към Кръстан Дянков – представяне на живота и дейността на известния преводач от английски език. Спомени за него ще разкажат сина му Алеко Дянков, кърджалийски журналисти, фотографи и писатели, които са го познавали и са работили с него. Проявата ще се реализира съвместно с Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров”.

6. „Америка, видяна от един кърджалиец” – фотоизложба на кърджалийския фотограф Николай Дечевски.

7. „Белите брези и Америка” – изложба и представяне на български австрономи, работещи в САЩ, които са били лектори на ежегодните лагер-школи по астрономия в курорта „Белите брези” край Ардино. Проявата ще се реализира съвместно с Астрономическа обсерватория - Кърджали и Астрономически клуб „Вега”.

8. Пилотно издание на ученически вестник „Приятели”. Проявата се реализира съвместно с Дружеството на журналистите, Обединен детски комплекс и ученически фотоклуб „От черно до бяло”.

Датите на проявите ще бъдат оповестени допълнително.

Валентина Иванова Председател на Дружество „Приятели на САЩ” Кърджали

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини