От х:

Днес в x:

Как да се къпете правилно, според експертите

Дългите горещи душове са едно от малките удоволствия в живота. Но колкото и да са чудесни, понякога заради недостиг на време не успявате да се възползвате максимално. Без значение да ли сте се успали или просто искате да се уверите, че правите най-доброто, трябва да сте запознати с най-ефективните техники в банята.

1. Подберете правилната темпуратура

Горещият душ може за изглежда невероятен, но горещата вода изсушава влагата от кожата, върдят дерматолози. Тя е отговорна и за губата на естествени мазнини. Ако имате нужда от разпускане, отделете няколко минути, за да открите оптималната комбинация от гореща и студена вода, която няма да предизвика зачервяване на кожата ви.

2. Не прекалявайте

Идеалната продължителност на душа е от 5 до 10 минути, според дерматолозите. Помнете, че важно е качеството, а не количеството. Вземането на душ два пъти на ден може сериозно да изсуши кожата ви. Въпреки че на пръв поглед повече вода означава повече овлажнавяне, в действителност е точно обратното.

Не бихте се впуснали в ежедневните си задачи без традиционния, топъл, отпушващ синусите душ ? Ние също. Добра идея е да оборудвате банята си с отоплителен уред. Спокойно може да пропуснете финалното изплакване със студена вода, за което се твърди, че ще направи косата ви по-блестяща. Трябва да положите доста повече усилия, ако искате хубава коса. Или с други думи може да си спестите смразяващото неудобство.

3. Сапунисайте, изплакнете, повторете

След като сте избрали подходящата температура, е време да оставите шампоана настрана, съветват дерматолозите. Въпреки че формулата “сапунисай, изплакни, повтори” е стара колкото и света, специалистите твърдят, че няма нужда от повторение, освен ако скалпът ви не се омазнява изключително лесно.

Балсамът за корени, обикновено се препоръчва за по-гъсти коси и трябва да го оставите да попие в скалпа. Топлината и влагата вършат чудеса: фоликулите се отварят и позволяват на балсама да попие надълбоко, правеки го по-ефективен, отколкото ако го отмиете незабавно. Изплакнете едва в края на душа и разрешете с гребен.

Ако сте склонни към образуване на пъпки, измийте още веднъж лицето си след отстраняване на балсама, защото маслата в него могат да причинят акне.

4. Оттървете се от гъбата луфа

Вероятно заради филма “Професия блондинка” но всички имаме по една такава гъба закачена на душа. Проблемът ? Според дерматолозите, повечето хора нямат навика да измиват гъбата луфа след употреба и продължават да я използват след препоръчителния срок, което я прави благодатна почва за развите на бактерии. По-добър избора би била ракъвица за баня, защото хората по-често се сещат да я почистят или да използвате ръцете си.

5. Почиствайте избирателно

Още един съвет за пестене на време. Почиствайте само по-замърсените зони с висока концентрация на потни жлези, като слабините, бедрата, под гърдите и мишниците, съветват дерматолозите. Сапунисването на цялото тяло, лишава кожата ви от важни мазнини, особено зоните под коленете и ръцете.

И въпреки че душ геловете с аромат на амазонска тропическа гора, ливада или лавандула са изкушаващи, се въздържайте от прекомерна употреба. Подберете по-щадяща алтернатива – сапун или душ гел и ги използвайте разумно.

6. Добавете допълнителни екстри

Направили сте основното, но все още се нуждаете от време за себе си. Време е да пристъпите към други дейности като миене на зъби, бръснене или използване на пемза за петите. Топлината и влагата омекотяват кожата и позволяват по-лесното отстраняване на мъртвите клетки.

Въпреки общоприетото схващане, ако се бръснете там долу, не е необходимо да ексфолирате бикини линията със зърнест скраб. Най-добрият начин да избегнете врастналите косми е да подберете внимателно самобръсначката. Ако бръсне прекалено близо до кожата, тя премахва и горния и слой, а това улеснява растежа на космите в обратна посока.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини