От х:

Днес в x:

Метеорологията предупреди за тежка зима, кметовете притеснени

    Въпреки че в края на ноември температурите са чисто пролетни, времето рязко ще се влоши и зимата ще е тежка. За това предупреди по време на оперативната среща при областния управител на Хасково Станислав Дечев шефът на местната Метеорологична обсерватория Спас Александров.

    Освен него, за готовността за зимния период пред губернатора докладваха и началниците на всички институции, свързани със зимната подготовка, както и и кметовете на общините.

    Според метеорологичната прогноза още през следващата седмица зимата ще напомни за себе си. Очаква се рязък спад на температурите, застудяване и валежи.

    Най-вероятно в началото на декември Хасково ще побелее за първи път.

    По време на срещата градоначалниците поискаха в общините да се изпраща актуална информация за нивата на водоемите, за да се избегнат или да се реагира на време при опасност от наводнения.

    Кметът на Свиленград инж. Георги Манолов поиска през зимата да се чисти от снега и Е-80 към българо-турската и българо-гръцката граница, въпреки че пътят вече не е основен.

    Градоначалникът на Свиленград обаче посочи, че при евентуална бежанска вълна и усложнена зимна обстановка работата ще е затруднена.

    Заместник-началникът на хасковското военно поделение 52740 майор Петко Петков успокои, че военните са в готовност да помагат при тежки ситуации през зимата. Военното формирование може да извади при нужда състав от 30 души и верижни машини. Моторна шейна за проходимост в кризисни райони, три булдозера и фадроми са част и от ресурса на областната противопожарна служба, който също може да бъде използван през зимата, докладва пред областния шефът на огнеборците Николай Вълчев. Той се обърна към кметовете на Свиленград, Тополовград и Любимец с искане при необходимост да държат пряка връзка с него, защото фланговете на пожарната откъм началнически състав са оголени. Българският червен кръст също е в готовност с доброволци да помага при нужда. Червенокръстците имат и запаси от бельо и дрехи, които могат да тръгнат към бедстващи райони.

    От Областното пътно управление заявиха, че имат повече от изискваните към момента материали за почистване на пътищата от републиканската мрежа, снегопочистващите фирми също са дали вече сигнал за готовност.

    На финала на срещата по сериозните въпроси шефовете на институциите обаче получиха разведряващ подарък. Деца от ЦДГ  "Звънче" ги поздравиха с  песни за есента и  стихотворения, посветени на семейството. По повод 21-ви ноември областният управител Станислав Дечев покани детското заведение да гостува със своята изложба от предмети, изработени съвместно от децата и родителите в сградата на държавната администрация.  

    haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини