От х:

Днес в x:

Хасковските полицаи с оставки в джобовете, протестират на АМ „Марица"

    Полицаите от Хасково са с оставките в джобовете си. За това предупреди председателят на синдикалната федерация на служителите към МВР в Хасково Владимир Даскалов.

    Днес по обяд десетки униформени се събраха пред РПУ-то, за да изчакат новините от София и в готовност да се включат в масовите протести, които се готвят в цялата страна.

    Даскалов обяви, че след като получат точната информация за резултатите от срещата между синдикалните организации и финансовия министър Владислав Горанов, свързани с готвените от него драстични намаления и премахване на бонуси към заплащането на заетите в сектора за сигурността, ще решат дали да блокират АМ Марица край Димитровград още днес.

    „Във всички градове в цяла България колегите ще протестират. Доколкото имаме все още неофициална информация от срещата, министър Горанов се е отнесъл доста подигравателно с всички служители на МВР. Въпросът му е бил: Вие за 10 заплати ли работите в МВР?“, коментира Владимир Даскалов.

    Той обяви, че кани министър Горанов на свое нощно дежурство, за да се увери сам дали трудът на полицаите струва действително 10 заплати.

    Даскалов обясни, че с готвените промени заплатата един обикновен полицай ще падне с 300-400 лева. „Това означава, че един новоназначен полицай ще получава по-малко пари от един служител на охранителна фирма, ще взема колкото една магазинерка. Да си жертваш живота и здравето, да  лишаваш семейството си от празници, защото когато идва ред за смяната ти няма празници, това трябва да си заслужава. Ако промените станат факт, аз съм готов да започна работа другаде“, категоричен е синдикалният полицейски лидер в Хасково.

    Тойпосочи, че орязването не е на привилегии,както се тиражира, а на компенсации.

    „Това, което искат е да ни премахнат са заплатите, които са компенсация при напускане или пенсиониране в системата. Те  от 20 остават на 5 заплати. Отпуските ни ще са вече също по-малко. А да не говорим че заради патрулите, които даваме и по границата през последната година, не сме почивали качествено от доста време. Намалят ни и процента, който се начислява върху основната заплата за прослужена година, който е 2 в момента.Ние си уважаваме професията, обичаме я, избрали сме си я и искаме да я работим, само че не искаме да се подиграват с нас. За това няма компромисен вариант. Въпросът е да се разбере, че ние също сме граждани на държавата и не трябва да се нарушават и нашите права!“, категоричен е Владимир Даскалов.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини