От х:

Днес в x:

Зоодоброволци: Общината изби 3000 бездомни кучета без резултат, днес 1500 са по улиците

    Общината е избила над 3000 бездомни кучета преди няколко години, но се видя, че от това няма никакъв резултат. Днес по улиците на Хасково скитат над 1500 бездомници.

    Това заявиха на пресконференция днес в БТА представители на сдружение Зоодоброволци. Организацията е регистрирана през 2013 година, когато нашумя случай с упояване и откарване на улични кучета от центъра на града в неизвестна посока. Инициативата тръгнала от Фейсбук.

    „При последния случай – на Червена стена, от общината обясниха, че ги откарват на около 5 километра извън града и там ги пускат. Всички знаем, че едно куче се връща не от от 5, а от 505 километра. Нито едно от тези животни обаче не се върна, което ни кара да смятаме, че от общината просто ги убиват”. Това заяви Марена Веселинова, една от доброволките на организацията.

    „Ние сме хора, които събираме пари помежду си, в ущърб на семействата си, за да помогнем на болни, малтретирани животни. Хората трябва да разберат, че има цивилизовани начини да се справим с проблема. И той е – създаване на приют за бездомни кучета и кастрационна програма. С избиването им не се решава нищо, те инстинктивно раждат повече. Виновни, разбира се, не са кучетата, а хората, които ги гледат по вилите, а после ги пускат на улицата. Затова трябва да има санкции. Хасковлии най-после трябва да проумеят, че кастрацията не е варварство, а цивилизован начин за справяне с проблема”, заявиха доброволците.

    „Ние вършим това, което трябва да е ангажимент на институциите. Правим го със собствени средства, които никак не са малки, последният път платих на клиниката 600 лева за обработката на 6 животни – кастрация, обезпаразитяване. А институциите не само не ни помагат, а дори пречат”, разказа Анастасия Петрова. Тя допълни, че мистериозният бял бус продължава да събира бездомни кучета от улицата и ги откарва в неизвестна посока. Нито едно от тях досега не се е върнало.

    „Това освен незаконно, е и варварско. Последният път шофьорът показа заповед от общината. Но те, както днес събират бездомни кучета от улицата, утре ще тръгнат да прибират и бездомни хора”, допълни Марена Веселинова.

    „Много хора смятат, че като вдигнат телефона и се обадят за някое малтретирано или болно животно, са изпълнили дълга си. А не е така. Имаме нужда от помощ, не само финансова, но и помощ от доброволци, защото това отнема цялото ни свободно време”, призоваха от Зоодоброволци.

    „Не случайно избрахме предизборно време за да призовем за решаване на този наболял проблем. Надяваме се следващият Общински съвет в Хасково да вземе присърце тази тема, защото по отношението към животните можем да съдим и за отношението към хората”, казаха още от сдружението.

    Тодор Кръшков          

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини