От х:

Днес в x:

Модерно изкуство украсява от днес димитровградския парк "Марица"

Изображение 1 от 14

    С модерни арт творби от метал бе украсена днес една от алеята в парк „Марица“, водеща към бившата дискотека "Кораба". Там бяха монтирани произведения от скрап са на шестимата студенти, обучаващи се в София и Пловдив. Те гостуват в Димитровград в рамките на първи симпозиум по скулптура в града. Неговото мото бе „Неща премълчавани, неказани думи“ и бе свързано с творчеството на Пеньо Пенев. 

    Една от студентките - Станислава Анчова е кръстила творбата си „Пътека“, с която показва забързания ход на обществото. Йото Диков е поставил заглавие "Релси" на скулптурата си от метал. 

    Мая Николова е изобразила чрез произведението си „Епоха", емблематичен на П.Пенев поетичен цикъл. Милко Дюлгеров е сътворил „Немият владетел“, представящ същество-консуматор.

     „Храм“ е нарекъл Калоян Георгиев своята метална творба. В симпозиума участва и димитровградчанинът Никола Колев, който показва „Вятър“ – машина задвижвана с помощта на стихиите.

    Изложбата бе открита от уредника на Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ Антоанета Станчева. Тя подчерта, че младите хора оставят част от себе си в Димитровград с тези творби. Интересно, любопитно и не на последно място е било и мотото на симпозиума, каза Станчева. Допълни, че младите хора са имали свобода в идеите и творчеството си. Думите й бяха подкрепени от двама от преподавателите на студентите от катедра "Метал".Те благодариха на Димитровград за шанса, който е дал на прохождащите творци. Припомнено бе, че проекта е финансиран по програма „Дебюти” на Национален фонд "Култура" с подкрепа на Община Димитровград. 

    Dimitrovgrad.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини