От х:

Днес в x:

Димитровград ври и кипи: Заради изборите унищожават болницата ни

    Съдбата на димитровградската болница „Света Екатерина“ разцепи града и общината в навечерието на местния вот на 25-ти октомври. Макар, че случая на пръв поглед няма връзка с изборните врътки, а с изискването за изработка на Национална здравна карта, хората от града и всички от „Света Екатерина“ са убедени, че става въпрос за политически шах. Ходът е с номинирането на представител на община Димитровград в областната комисия за изработване на Националната здравна карта. От нея зависи кои лечебни заведения ще останат в региона или по-точно, кои ще могат да получават финансиране от държавата под формата на договори с НЗОК.

    За представител на общината е номиниран общинският съветник Тодор Ташев. Това е еднолично решение на председателя на ОбС Стефан Димитров, убедени са както от администрацията, така и от Комисията по здравеопазване към ОбС. „Нито един от 5-имата членове на здравната комисия към ОбС дори не подозираше за номинацията на г-н Ташев“, категоричен е председателят на комисията д-р Вълчо Митрушев. Работата е там, че според Закона за местното самоуправление подобна номинация трябва да бъде решена само и единствено на заседание на Общинския съвет. Писмото от Здравното министерство към областният управител Добри Беливанов, с което се призовава общините да посочат свой човек за комисията по здравната карта обаче идва на 23-ти септември, 6 дни след последната сесия на местния парламент, след което той се саморазпуска до провеждането на изборите. „В такава ситуация може да се внесе докладна за извънредна сесия с една единствена точка - номинацията. Това е задължително, защото именно община Димитровград е принципал на МБАЛ „Света Екатерина“ и само тя може да излъчи своя представител, напомня д-р Митрушев. Според него,обаче в писмото на министър Москов е предвидена и друга възможност - ако не ОбС, номинацията да бъде решена или от кмета, или от упълномощено от него лице, ако действащият кмет излезе в отпуск за да се кандидатира отново. И такова нещо не е направено, потвърждават от администрацията.

    „Опитват се да извъртят нещата“, категоричен е потърсеният за коментар общински съветник Тодор Ташев. Според него в писмото на министър Москов е записано, че номинацията може да бъде направена от председателят на ОбС, в случая Стефан Димитров. И неговата номинация е напълно легитимна. Самият Стефан Димитров не вдигна телефона си, за да потвърди дали наистина това пише в писмото, но Ташев подчерта, че в противен случай областният Добри Беливанов нямаше да изпраща преписката с министъра до Стефан Димитров, а до кмета или действащият вр.и.д. Светослав Стойков.

    В скандала се намеси и медицинският съвет на МБАЛ „Света Екатерина“. В безпрецедентно изявление те определят номинацията на Ташев като незаконосъобразна, еднолична, а самия Ташев е преценен като човек, „непритежаващ нужната компетентност и познания за структурата и дейността на болницата“, за да може адекватно да участва в изработването на националната Здравна карта. Индиректно се лансира и съмнението, че Ташев наистина ще защитава интересите на болницата. Намекът е във връзка с внесената докладна от Ташев от 1-ви юли тази година, в която на ОбС Димитровград се предлагаше вариант за сливане на хасковската и димитровградската болница, като общинската „Света Екатерина“ да мине под шапката на областното лечебно заведение.

    „Според правната рамка на Здравната карта в радиус от 30 км до областна болница не може да има друго лечебно заведение. Сливането е краен вариант, но то може да бъде единственото решение, за да се запази някаква леглова база и стационар за лекуване на болни. Иначе има риск в Димитровград да не остане нищо освен Спешна помощ“, категоричен е Ташев. Който още по-категорично отказа да си направи отвод, въпреки многото противници на неговата кандидатура. „Аз съм единственият от кандидатите, който е политически неангажиран и на когото не може да бъде оказан натиск“, убеден е той. Предвид номинацията на МБАЛ - д-р Валентин Палашев, настоящ зам.-директор на болницата, Ташев каза, че на практика докторът е служител на общината, доколкото тя е собственик на болницата. И съответно също би могъл да се окаже под натиск от местната власт или политическата сила зад нея.

    Комисията по здравеопазване към ОбС Димитровград, обаче днес официално взе решение да подкрепи номинацията на Медицинския съвет на болницата за представител на община Димитровград в областната комисия да бъде определен д-р Валентин Палашев. Според органа, всякаква друга номинация към този момент е нелегитимна.

    Р.Филев

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини