От х:

Днес в x:

Германските консерватори се разбраха за гранични лагери за имигранти

Двете партниращи си християн-демократически партии на Германия се договориха за план за създаване на "транзитни зони" по границите на страната, в които да се филтрират имигранти без основание да бъдат допускани във вътрешността.

Баварският премиер и лидер на Християн-социалния съюз заяви, че конкретните предложения ще бъдат подготвени от двете партии, баварското правителство в Мюнхен и федералната власт в Берлин. Провинцията, ръководена от Хорст Зеехофер е подложена на най-голям имиграционен натиск през последните месеци.

Коалиционните партньори на канцлера Ангела Меркел обаче имат сериозни критики към инициативата, с която нейният Християн-демократически съюз се опитва да овладее ситуацията и да спре намаляване на популярността сред избирателите.

Проект на съответния закон, подготвен от вътрешното министерство, предвижда създаване на зони по граничните пунктове, където имигрантите да подават молби за убежище или закрила. След като бъдат прегледани молбите, те ще бъдат пропускани във вътрешността или връщани обратно. Текстът, който е видял репортер на "Ройтерс", предвижда спиране на чужденци без документи, с фалшиви документи, идващите от "сигурни" страни или онези, които не предоставят основателни причини да им се предостави убежище.

Но ако процедурата продължи повече от седмица, никой не може да им попречи да влязат в страната.

Критици на идеята казват, че това може да изглежда приложимо по летищата, но не и по дългата над 3500 км сухопътна граница.

Министърът на правосъдието Хайко Мас, който е от социалдемократите, нарече това "лагери за масово задържане в ничия земя". Пред "Зюддойче цайтунг" той каза, че "задържането на десетки хиляди бежанци на границата ще създаде повече проблеми, отколкото да разреши".

На конференция на ГСДП нейният лидер и вицеканцлер Зигмар Габриел призова през уикенда германските граждани с имигрантски корени да помогнат на новодошлите да възприемат германските ценности. "Нужни са ни преводачи на културата", каза той в Манхайм.

От почти 275 000 молби за убежище през първите девет месеца на годината, над 100 000 са от дошли от мюсюлмански държави като Сирия, Ирак и Афганистан. Габриел, който е и министър на икономиката, предложи германците мюсюлмани да споделят с тях положителния и отрицателния си опит в интегрирането. По думите му трябва да се предприемат и действия срещу онези, които нападат религиозната свобода, равенството на половете или приемането на хората с различна сексуална ориентация.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини