От х:

Днес в x:

Наблюдаваме утре сутрин за първи път от 4 години пълно лунно затъмнение

    Рано сутринта на 28 септември ще можем да наблюдаваме пълно лунно затъмнение от България. За възможността да проведем интересното наблюдение, информира ръководителят на астрономическата обсерватория към Младежкия център Йоанна Кокотанекова.

    Това е първата възможност от 4 години насам да видим от страната ни как луната се скрива напълно, а следващата такава възможност ще е чак след 3 години-през 2018-та.

    Пълно лунно затъмнение, което предстои обаче е уникално и по още няколко причини. То съвпада с т.нар. „Супер Луна“ или пълнолуние, при което Луната е в най-близката си точка до Земята. Затъмнението, което ще можем да наблюдаваме, завършва и т.нар. „тетраед“ от четири последователни пълни лунни затъмнения, обясни специалистът.

    Кървавата Луна или пълната фаза на затъмнението, при която нашият спътник се обагря в червено, ще може да се види при ясно време в интервала между 5.11 ч. и 6.23 ч. на ранния понеделник.

    Възпитаниците на Астрономическата обсерватория при Младежки център – Хасково също ще проследят и документират явлението от наблюдателната площадка на обсерваторията с помощта на различни телескопи и фотоапарати.

    А за да се полюбувате и вие на този красив астрономически спектакъл, не са ви нужни специални уреди и условия. Достатъчно е само да успеете да станете рано и да имате късмет времето да е ясно.


    М.Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини