От х:

Днес в x:

Предават на съд ром със 100 кражби зад гърба

Крадец със завидна кариера за пореден път е изправен на съд, след като е преценено, че последните му геройства из имотите на хората са проведени при опасен рецидив. 21-годишния Мариян Александров от Харманли тъкмо бил излязъл от затвора в Стара Загора, където излежавал предишни свои простъпки, основно кражби и грабежи. Последната от многобройните му присъди за подобни деяния била на минимума по НК - 1 година затвор. Ако обаче сега бъде признат за виновен, го грози „топло“ до 10 години по престъпление по член 196 във връзка с чл. 194 от Наказателния кодекс.

Перспективата изглежда не плаши много Мариян който е широко известен сред циганската общност в Харманли като истински виртуоз в занаята. Крадял откакто се помни и от както го помнят, като имал „поне 100 кражби зад гърба“. Част от поклонниците му обаче май не знаеха по-голяма цифра по която да измерят количествено славната му кариера. Тя започнала още от най-ранна детско-непълнолетна възраст, а откраднатото варирало от вилици и лъжици до части за кола, а напоследък и цели коли. За разлика от други „колеги“ които са се специализирали в кражбите, Мариян запазил „всеядността“ си-крадял всичко което може да отмъкне, без особено значение от ползата. Така например в последните си три кражбли, заради които сега отново го изправят пред съда, младият мъж задига прибори за хранене, друга домашна посуда, електрически машини от шлосерска работилница и пари. Част от нещата, като 4 броя сребърни прибори, дрелки и бормашини, предоставил на свои авери за да ги продадат. Двама от тях обаче били спипани от полицията и след съответната беседа се превърнали в свидетели на прокуратурата. Други пък били „наети“ като дилъри на валута, задигната от харманлийска механа на 11-ти февруари тази година. Крадецът отмъкнал не само високо ликвидните турски лири, евро и долари но и трудно поддаващи се на пласмент сръбски динари, по които именно бил проследен. Общата стойност на задигнатите пачки били близо 7 хиляди лева.

Разпределението им пък предизвиква едва ли не сълзи на умиление из Махалата. Оказва се че местния Робин Худ крадял не само за себе си, но и за нуждаещите се от квартала. Част от парите в левове например били раздадени безвъзмездно на близки и познати.

Стореното добро обаче не трогва ченгета и прокуратура, която в обвинителния акт посочва Мариян Александров е действал при пряк умисъл, като съзнавал общественоопасния характер на извършените дейния.  По делото са извършени  общо четири експертизи – две оценъчни, техническа и лицево-идентификационна, разпитани са 18 свидетели.

Мариян Александров е с мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 12 февруари 2015 г. и се намира в затвора в гр. Стара Загора.

Предстои Районен съд-Харманли да насрочи първото съдебно заседание.


 

Р.Ф.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини