От х:

Днес в x:

София без автомобили

Европейският ден без автомобили ще бъде отбелязан и в София. В рамките на Европейска седмица на мобилността, и в София на 22 септември ще бъде отбелязан Европейският ден без автомобили, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Във вторник е финалът на Европейската седмица на мобилността, като за времето от 9.00 до 17.00 ч. центърът на София ще е затворен за автомобили.

Затворена за движение на автомобили ще е ул. "Ген. Гурко" в участъка от бул. "Васил Левски" и бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".

Денят без автомобили насърчава алтернативния начин на придвижване и намаляването на замърсяването на градската среда.

От 9 часа в районът пред Спортната палата ще започнат различни информационни събития, спортни игри, състезания с велосипеди за деца, томболи, музикални прояви, аржентинско танго и демонстрации на електрически автомобили и таксита.

От 10.00 до 12.00 и от 15.00 до 18.00 часа столичани и гостите на столицата ще могат да се разходят из централната градска част с ретро-трамвай по маршрут: пл. "Журналист"- ул. "Граф Игнатиев"- ул. "Алабин" - бул. "Хр. Ботев" - Централна гара - бул. "Кн. Мария Луиза" - ул. "Граф Игнатиев" - пл. "Журналист".

Mобилна станция на Изпълнителна агенция "Околна среда" ще бъде разположена на пл. "Княз Александър Първи", като ще извършва замервания на основните замърсители на въздуха на площада за периода от 22 до 24 септември.

Денят без автомобили е кулминацията на Европейската седмица на мобилността, която е организирана от Столичната община и Центърът за градска мобилност.

Европейската седмица на мобилността е кампания за устойчива градска мобилност, която се провежда всяка година от 16 до 22 септември под егидата на Европейската комисия.

След старта през 2002 година, въздействието на кампанията непрекъснато нараства в Европа и по света. Целта е да се обърне внимание за различните възможности за придвижване в градска среда, а не със собствени автомобили.

Тази година кампанията протича под мотото "Избери. Промени. Комбинирай", като освен това в рамките на седмицата се провежда и кампанията "Придвижвай се разумно".
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини