От х:

Днес в x:

Германец дойде, видя и показа български фолклор

    Германецът Уве Капел вчера дойде в Първомай с желанието да види какви народни танци играят местните момичета.

    Той е електроинженер, но има специално отношение към ритъма 7/8. Целта му е да научи колкото е възможно по-добре български език, български танци и българска народна музика. Неразделна част от багажа му е акордеонът, който той е готов да разпъне във всеки един момент.

    Като студент Уве отива за една година в Медисън, Америка. Там го канят на събитие свързано с танци и песни на народите. Тогава за пръв път чува нещо ново и различно – непознат, неравноделен ритъм и се влюбва в него. Оказва се, че в Медисън има клуб за балканска музика и танци. Открива нещо ново и много красиво. Това се случва през 1995 година – преди 20 години.

    „7/8 е натурален ритъм – твърди Уве- той е по-красив от стандартните 2/4“. Сега той е семеен, има две деца. Всички харесват музиката, съпругата му танцува, но само той е отдаден на българския фолклор. Продължава да работи като електроинженер, монтира фотоволтаични и слънчеви системи. Оборудва големи промишлени сгради.

    В същото време в университета в Йена преподава български танци. Има група, в която танцуват няколко българки, между които и първомайката Евгения Карадинева.

    Уве е за трети път в България. Преди да дойде в Първомай е бил в Паталеница, а сега му предстоят срещи с познати музиканти в Сандански. През 2010 година е организирал фестивал в областта Тюринген и те са му гостували.

    По време на вчерашния час с танцов клуб „Хорцето“ показа, че добре владее някои от сложните български хора – кюстендилска копаница, чичово хоро, бързо усвои дуна, но си тръгна и с желанието да научи шира, джангурица и арканул. Каза, че помощник са му качените в Интернет клипове. А на въпроса кой е любимият му танц, не се замисли изобщо – ръченица!

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини