От х:

Днес в x:

13 оркестъра ще огласят Първомай три дни

    От вчера ритъмът на Първомай  е в такт с тракийската музика. 13 оркестъра ще спазят 17 – годишната традиция в дните на есенния панаир, градът да бъде огласян от звуците на българския сватбарски фолклор.

    Създаден през 1999 година, празникът е трябвало да отбележи 80-тата годишнина от рождението на Стойчо Кузмов – разказа Иван Караславов – председател на читалището, организатор на празника. В оня момент народната музика е „затисната в ъгъла”от все по-популярната чалга, а заради времето на промяна старите традиционни надсвирвания в Стамболово и Дълбок извор вече не се провеждат. Оказва се, че оркестрите имат нужда от място за изява и Първомай им предлага отлични условия – организатори, готови да дадат всичко от себе си и публика, която харесва тази музика.

    Гостите, които се качиха на сцената за откриването на празник тази година бяха малко, но истински свързани с музиката – акад. проф. Петко Радев – световно известен кларнетист и административния директор на ансамбъл „Филип Кутев” и страстен колекционер на български фолклор – Тодор Тодоров.  Към организаторите от община Първомай се присъедини и кметът на Садово  - Димитър Здравков. Общинският кмет на Първомай Ангел Папазов даде старт на XVII Празник на тракийската музика и песен.

    Началото на програмата в първата вечер поставиха музикантите от оркестър „Мечта” от Хасково. Те за пръв път са в Първомай. Ръководителят им Динко Кичуков каза, че за тях е чест да излязат пред първомайска публика. В последните години често им се налага да откриват събори и фестивали, не се притесняват защото са уверени в своите способности.

    Тази година програмата няма да има конкурсен характер. Според организаторите така публиката ще е тази, която ще даде своята оценка.

    А сред зрителите бяха популярни лица – Димитър Андонов –Хисарския поп, който призна, че за него това е изворът на тракийската музика, има много приятели от Първомай и е готов по всяко време когато те кажат, той да направи концерт.

    Журналистът от радио „Пловдив” Николай Чапански призна, че Празникът в Първомай за него има сантиментална стойност.  Какво по-хубаво след Рожен и Копривщица да завършим с надсвирването в Първомай – риторично запита той. И допълни, че тук оркестрите не идват след пазърлъци, а идват за да се наслади публиката на майсторлъка им.

    В първия ден на Празника на тракийската музика и песен имаше гости от Голям чардак. Те разказаха, че от години се събират, пазарят автобус и идват за да послушат хубава музика.  По традиция ще дойдат и хора от четирите краища на България – Свищов, Котел, Свиленград, София, Монтана...

    Последният – трети ден на празника ще започне с изпълнение на танцьорите от ТК „Евридика”. След това ще бъдат връчени наградите на Певческия ансамбъл  „Първомай” от участието им във „Фолклорен извор” в село Царевец. Надсвирването ще започне с малка промяна – на сцената ще излязат оркестър „Дионис”, а баща и дъщеря Петър и Атанаска Теневи ще застанат рамо до рамо, за да покажат нагледно как се предава от поколение на поколение традицията на българския фолклор.

    Теодора Кирякова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини