От х:

Днес в x:

Училището в Брягово продължава да се руши, условията по договора за продажба - не се спазват

Защо не се изпълняват условията, поставени ОбС- Първомай при продажбата на училището в село Брягово – поиска да попита общинският съветник инж. Иван Димитров кмета на общината. Той не входира официално питането си, като разчиташе колегите му да го подкрепят в зала. Затова на последната сесия предложи в дневния ред да има точка „Разни“. 13 от присъстващите 19 парламентаристи се въздържаха и по този начин му отнеха думата.

След заседанието Димитров обясни, че неколкократно по време на комисиите е задавал въпроса защо не са изпълнени условията по продажба на общинския имот. Логично след това идва и питането – какви санкции са наложени.

През далечната 2008 г. тогавашният заместник-кмет инж. Костадин Ангелов внася докладна и основавайки се на редица закони и правни норми местният парламент решава да се проведе публично оповестен конкурс за продажба на недвижим имот – сградата на закритото в Брягово училище -двуетажна масивна сграда със застроена площ от 260 кв.м. – построена през 1930г.; бившата детска градина - едноетажна масивна сграда със застроена площ от 290 кв.м. построена през 1930 г. и масивна тоалетна със застроена площ 38 кв.м.

Конкурсът има специфични условия и едно от тях е участниците да представят прединвестиционен идеен  проект (проучване) за преустройство на целия училищен комплекс в Дом за възрастни хора, включващ база за отдих и център за социално – медицинско обслужване, при стриктно запазване на настоящия архитектурен и естетически вид на старинната сграда от комплекса.

Определеният срок за изпълнение на проекта е три години. Предложението за участието в конкурса трябва да съдържа: офертна цена, размер на предвижданите инвестиции;разкриване на нови постоянни и временни работни места; екологичност на проекта; предложения за подобряване на инфраструктурата на с.Брягово и други социални предложения и придобивки;

Има и други клаузи, които ако не се спазят се дължат неустойки- собственикът да  не прехвърля имота в петгодишен срок от сключване на договора за продажба. По-интересно е другото задължение: да представи технически проект в срок до 12 (дванадесет) месеца от сключването на договора за продажба. При неизпълнение на определения срок, се дължи неустойка в размер на 10 % от продажната цена за имота, достигната на конкурса.

За имота в Брягово е определена начална цена 146 600 лв. без ДДС. След конкурса, собственик на сградите става аграрната компания АГРО ЕРГ. Подобен конкурс е проведен и за детската градина в село Татарево. Там също след закупуването на имота нищо не е направено. А наддаването се печели от същата фирма.

Не е нужно да си специалист, за да откриеш красотата на бряговското училище. Масивна сграда, с нехарактерен каменен градеж и специфични тухлени орнаменти около прозорците. От решението до сега са изминали „само“ 7 години. Собственикът е освободен от забраната да я препродава. А неустойката за неизпълнените изисквания все още ги дължи.

Теодора Кирякова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини