От х:

Днес в x:

На чаша турско кафе в Кърджали и сред картини, рисувани с кафе

Най-новото заведение в Кърджали, където се предлага турско кафе, е сладкарница–бутик „Босфор” в центъра на града. Освен ароматната напитка посетителите могат да опитат и типични ориенталски сладости - толумбички , баклавички, сутляш, мокри сладки  саралийки, ашуре, но само тук правят казандиби, вид крем, приготвен с оризово брашно.

„Турското кафе се прави на джезве, използваме 100%  арабика, защото има силен аромат. Хората го предпочитат сладко и винаги го поднасяме в чашка с капаче, с турски локум и чаша студена вода”, обяснява Петя Зенгин. Показва и сребърни, и медни чаши. „Те не са само за специални гости, а за всичките ни посетители”, казва младата жена.

Тя е художник по професия, по стените на стилното заведение има нейни картини, рисувани с кафе. „Това е една нова техника. Точно чрез моите картини се запознах и със съпруга ми Ферхад. Той е от Измир, но решава да прави бизнес в нашия край и пристига тук преди 9 години”, разказва Петя Зенгин. Тя е завършила моден дизайн в Нов български университет.

За първи път младата кърджалийка представя свои 30 творби с инстант от кафе през 2012 г. и предизвика интерес. Обяснява, че родина на кафеената техника за рисуване е Тайланд, но кафето е изключително популярно и сред китайските творци. Те го използват за рисуване на фонове и светлосенки. Днес ароматните рисунки с инстантно и „турско кафе” набират все по-голяма популярност и в Европа.„Досега съм имала две самостоятелни изложби в Арт-галерия “Кръг”в Кърджали.Първата е “С аромат на кафе“, а във втората “Родопски легенди“ картините са направени върху 100-годишни автентични турски керемиди. Художничката вече е подготвила и нова експозиция.

Тя обяснява, че в сладкарница „Босфор” идват различни хора, и възрастни, и млади, а през последните месеци и много гърци. Накрая на срещата с Петя Зенгин пак стана дума за кафето. „Подслаждаме турското кафе винаги с локум, защото в родината на съпруга ми казват „Сладко да пийнем, сладко да си поговорим”, обяснява моята събеседничка.   Днес кафенетата в Кърджали, където се прави мераклийско турско кафе с всички табиети не са много. Хубаво свареното кафе трябва да има плътен каймак, цветът на кафето да е светлокафяв, то трябва да се сервира горещо, за да се сърба и отпива на малки глътки. И друга приказка имат местните хора „Чаша турско кафе - приятели за цял живот!”

Ирина Ангелова

Източник: kmeta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини