От х:

Днес в x:

10 вида рак причинявани от вируси

Онковирусите действат като предизвикават хаос в цикъла на живот на клетките. “С прости думи, клетките ни имат механизми, които им подсказват дали да нарастват или да загинат.”, казва Ейндъжл Родригез, онколог в Методистката болница в Хюстън. Вирусите се намесват в работата на тези механизми и вместо да загинат клетките продължават да нарстват неконтролируемо. Заради ефекта си на клетъчно ниво, онковирусите непряко могат да причинят развитието на рак. Според д-р Родригез обаче съществуват доказателства, че определени вируси директно водят до появата на някои видове рак. Представяме списък с 10 видове рак причинявани от вируси и списък с неща, които може да направите, за да предотвратите появата им.

Рак на гърлото и човешки папилома вирус (HPV)

Това заболяване се развива обикновена дълбоко в гърлото, близо до гласните струни, казва Родригез. С него беше диагностициран Майкъл Дъглас, но то може да засегне и жените. Предаването на човешкия папилома вирус (HPV) най-често става през устата, включително при орален секс.

Предпазни мерки: За хора с много сексуални партньори или тези които практикуват орален секс, презервативите не са напърно безопасни. Но добрата новина е, че проведено наскоро изследване върху ваксина срещу вируса откри, че тя е ефективна срещу устните инфекции при жените, причинявани от щамовете HPV 16 и HPV 18.

Рак на черния дроб и Хепатит С

Хепатит С е най-тясно свързан с появата на рак на черния дроб в САЩ. Той причинява възпаление на черния дроб, което с времето води до увреждане на органа и развитието на рак. Хората често се заразяват с хепатит С чрез преливане на кръв или чрез замърсени игли.

Предпазни мерки: В САЩ Центърът за контрол и превенция на заболяванията препоръчва на хората, на които е била преливана кръв преди 1992-а, когато доставките на кръв не са били внимателно следени, да се изследват за хепатит С. Хората заразени с вируса трябва да преустановят употребата на алкохол иначе рискуват появата на цироза и рак.


Лимфом на Бъркит и вирус на Епщайн-Бар

Въпреки че лимфомът на Бъркит е широко разпространен във Френска Екваториална Африка, този вид рак се свързва с вируса на Епщайн-Бар и се открива и в държави като САЩ. Това агресивно заболяване на лимфните възли обикновено се среща при хора, които приемат лекарства подтискащи имунната система – най-често след трансплантация на орагни.

Предпазни мерки: Здравословното състояние на хората, които примат имуносупресори от дълго време обикновено се следи, но най-добрата политика е да бъдете активни, когато се касае за собственото ви здраве при посещенията при лекуващия ви лекар.

Рак на вулвата и влагалището и Човешки папилома вирус

Човешкият папилома вирус се свързва и с рака на родовия канал, в по-малка степен и с рака на вулвата.

Презпазни мерки: Тъй като ракът на влагалището е сравнително рядко срещан, а ваксината срещу човешкия папилома вирус бе откирта наскоро, няма проведени изследвания относно ефекта на ваксината върху това заболяване. В случай на рак на вулвата, жените лесно могат да проверят тази област за някакви физически промени и да потърсят медицинска помощ.

Назофарингеален рак и вирус на Епщайн-Бар

Рядък вид рак – назофарингеалния карцином засяга горната част на гърлото, зад носа. Хората от азиатски произход, са с по-висок риск от развитие на това заболяване, затова е препоръчително да се подложат на изследания за вируса на Епщайн-Бар.

Предпазни мерки: За съжаление не съществуват никакви предпазни мерки или промени в начина на живот, които могат да спрат появата на назофарингеалния рак.

Сарком на Капоши и ХИВ

Саркомът на Капоши, който се свързва с вируса на придобитата имунна недостатъчност ХИВ, причинява анормален растеж на тъканите под кожата или на други места или в органите. Типът ХИВ – вирус подобен на херпес – който най-често причинява сарком на Капоши е HHV-8. Този вирус може да бъде победен единстевено от силна имунна система. Не всеки заразен с ХИВ носи HHV-8. Но при хората с ХИВ, които развиват сарком на Капоши, наличето на саркома е доказателство, че имат СПИН.

Предпазни мерки: Тъй като едно изследване е направило връзка между предаването на ХИВ и HHV-8 и аналния секс, препоръчително е да ограничите практикуването на този вид секс, както и броя на сексуалните партньори.

Лимфом на Ходжкин и вирус на Епщайн-Бар

Лимфомът на Ходжкин е рак на лимфните възли, при който вирусът засяга способността на лимфните клетки да умират. Актьорът Майкъл Хол от телевизионната поредица “Декстър” беше диагностициран със заболяването през 2010 год. Около половината от случаите са причинени от вируса на Епщайн-Бар.

Предпазни мерки: Тъй като при повечето хора, които развиват лимфом на Ходжкин не са носители на рискови фактори, е трудно да се определят някакви предпазни мерки или промени в начина на живот.

Т-клетъчна левкемия при възрастни и човешки Т-лимфотропен вирус

Т-клетъчната левкемия при възрастните е рак, който засяга кръвта и костния мозък. Заболяването се свързва, но не винаги се причинява от човешкия Т-лимфотропен вирус, който често се предава чрез прилагането на интравенозни лекарства. Хората, които носят вируса са с увредена имунна система, което намалява способността им да се борят с инфекциите, това в комбинация с вероятността да развият левкемия може да е смъртоноста комбинация. .

Предпазни мерки: не съществува лечение или ваксина за човешкия Т-лимфотропен вирус. Преустановяване употребата на замърсени игли е първата стъпка, а хората, които вече са използвали такива трябва да се изследват за вируса.

Рак на ануса и човешки папилома вирус

Да не се бърка с рака на дебелото черво. Ракът на ануса, заболяването, с което беше диагностицирана Фара Фосет засяга кожата около ануса. Често се свързва с човешкия папилома вирус и обикновено се причинява от анален секс. Но заради близостта на ануса до половите органи малко количество от вируса може да си проправи път до ануса, дори без анален секс.

Предпазни мерки: Хората с виск риск – тези с ХИВ и хората с много сексуални партньори да се подложат на медицински преглед за предракови лезии. Презервативите не дават 100% гаранция срещу предаването на ХИВ.

Рак на маточната шийка и човешки папилома вирус

Съществуват около 60 различни вида човешки папилома вирус, някои от тях са отговорни за неприятните брадавици по ръцете и краката. Някои човешки папилома вируси обаче директно причиняват рак на шийката на матката. 70% от случаите на този вид рак са причинени от два конкретни щама HPV16 и HPV18. Не всяка жена носител на тези щамове ще развие рак на маточната шийка. Рискът обаче жените да развият предракови лезии се увеличава, ако се заразят с човешки папилома вирус и ако имунната им система е прекалено слаба, за да се справи с него.

Предпазни мерки: Тъй като често човешкият папилома вирус се предава чрез сексуален контакт, ограничаването на броя на сексуалните партньори и посещаването на специалист, който да отхвърли наличието на предракови лезии са добро начало. Прилагането на одобрена ваксина също е добра предпазна мярка, но тя не предпазва 100% от заразяване.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Р.
    Р. Енчев
    0 0
    23:39, 2 дек 2020
    Тези вируси участват при рака , но има и вирус на рака без който те не причиняват рак. ВХ-за карцинома и BY-за саркома.

Случаен виц

Последни новини