От х:

Днес в x:

Смениха жълтия код с оранжев за Хасково, потоп и гръмотевици довечера

От жълт код за опасни метеорологични явления тази сутрин днес по обяд територията на Хасково и съседните й области пооранжавяха на метеокартата на филиала на НИМХ-Пловдив. До края на деня и през нощта ще има интензивни и значителни валежи с гръмотевици, прогнозират метеоролозите. Предупреждава се и за възможни градушки.

Прогнозата до края на деня описва драматична картина от валежи. Очаква се дъжд в сумарни количества между 40 и 60 л/кв.м.

При оранжев код времето е опасно, предупреждават експертите.

От EVN пък разпространиха съвети как да се действа при гръмотевични бури. Ако се намирате в дома си или на работното място и наоколо гърми и трещи, най-напред трябва да изключете от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение. Такива са телевизора, компютъра, климатика, CD и DVD-тата, електрическите уреди.

Ако гръмотевичната буря ви застигне на открито, по възможност се отдалечете от електропроводи. Не докосвайте метални конструкции- огради, парапети и други метални заграждения.

При много от случаите проводниците се късат при лошо време. Ако ситуацията е такава и проводникът е паднал на земята, не го докосвайте! Имайте предвид, че по него е възможно да има напрежение. Стойте минимум на 8 метра разстояние от проводника.

М. Манолова 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини