От х:

Днес в x:

Мариана Андреева: Кърмените бебета боледуват по-рядко и по-кратко

    Мариана Андреева е представител на Ла Лече Лига - международна организация, чиято цел е да помага на кърмещите майки. Мисията ѝ е да помага на майки по целия свят да кърмят, чрез подкрепа от майки за майки, насърчаване, информация и обучение и да подпомогне по-доброто разбиране на кърменето като важен елемент от здравословното развитие на бебето и майката.

    Огранизацията провежда безплатни срещи с майки и в Хасково всеки месец. Подобна инициатива имаше и този месец, когато бе отбелязана „Свтовната седмица на кърменето”. Времето и мястото за тях могат да бъдат открити на сайта на Ла Лече Лига - Хасково, на „Хасковски деца”, бг мама и други.


     

    Каква е ползата от кърменето на бебето?

    Всъщност, кърменето е нормата, то е базата. Ако говорим за неговата полза, то тя е не само за бебето, но и за майката, за семейството, както и за обществото като цяло, за околната среда и икономиката. Преимуществата за бебето са по-известни и по-често обсъждани. Ето и някои от тях: естествен преход от вътреутробния живот към живота навън; бебето получава храна, която е произведена точно за него, има състав, който се определя и променя според възрастта, сезоните и нуждите на конкретното дете/деца, включително е с оптимален състав за недоносените бебета; кърмата предпазва от микроби и инфекции; децата боледуват по-рядко и по-кратко, кърмата подготвя бебето за захранването и предпазва нежната лигавица на стомаха от вредни по-късни влияния. Кърменето е и превенция на множество заболявания в детска, юношеска и зряла възраст.

    Смята се, че колкото повече бебета е кърмила една жена и колкото по-дълго ги е кърмила, толкова повече здравни преимущества има това и за самата нея. Това включва по-малък риск от рак на гърдата, яйчниците, шийката на матката, остеопороза и т.н. Кърменето на бебето помага на майката да се възстанови по-скоро от раждането на детето: по-бързо прибиране на матката, по-малък риск от кръвоизливи след раждането, по-малък риск от желязодефицитна анемия, по-лесно „пренареждане“ на хормоните след раждането и др.

    За семейството кърменето на бебето се свързва с по-малко разходи за лекарства, съответно за работодателите - с по-малко болнични за майката. Кърмата е безплатна и дава възможност да се облекчи семейния бюджет.


     

    До каква възраст е добре да се кърми бебето?

    Препоръките на СЗО (Световната здравна организация) са кърменето да продължи до 2 години и повече. Тази възраст е ориентировъчна и то може да продължи толкова дълго, колкото майката и детето й желаят.


     

    Кои са най-често задаваните въпроси от хасковлийки във връзка с кърменето?

    Въпросите, които задават майките в Хасково, не се различват от тези на всички останали. Най-често те се вълнуват дали бебето им получава достатъчно кърма, как да го поставят на гърдата, за да суче ефективно, как да стимулират лактацията си, как да съхраняват кърма, ако се налага да изцеждат, кога и как да захранят, как да подходят към отбиването така, че да се случи плавно и щадящо както за тях, така и за бебето ... Изобщо, всякакви въпроси около живота с кърмено бебе.


     

    Кога е по-подходящо младите жени да потърсят вашето съдействие – по време на бременност или след раждане?

    Когато и да усетят потребност да се свържат с нас, сме насреща. Доста майки, които са идвали на наши срещи, докато са били бременни, споделят, че са се справяли с лекота в различни ситуации, тъй като са били по-информирани, по-спокойни и уверени в себе си и в своето бебе. Много от тях продължават да идват на срещите ни и след като родят, като от своя страна споделят опит и вдъхват увереност на други бременни.

    Тази подкрепа и насърчаване - от майки за майки, е изключително ценна и е част от мисията на Ла Лече Лига - да дава информация и кураж, най-вече чрез лична помощ, на всички майки, които искат да кърмят бебетата си.


     

    Какъв процент от майките кърмят?

    В родилните домове повече от 90% от майките започват да кърмят децата си, което показва, че жените имат желание за това. Процентът на кърмещите майки пада с увеличаването на възрастта, най-вече заради липсата на адекватна информация за кърменето и липсата (или недостатъчната) подкрепа към майката. В България няма точни статистики за кърмещите жени. В последните 10 години от Ла Лече Лига наблюдаваме увеличаване на броя на кърмещите жени, както и на търсещите информация и помощ за кърмене.


     

    Какво ви е мнението за жените, които отказват да кърмят и спират кърмата си с медикаменти още в първите дни след появата на детето?

    Това е въпрос на личен избор – всеки има своите мотиви да постъпи по определен начин и ние уважаваме този избор. Ако майки, които взимат такова решение, се обърнат към нас, опитваме да им бъдем полезни, като им предоставим информацията, за която са ни потърсили.


     

    Какво да направи майката, когато детето отказва да суче?

    Причините едно бебе да откаже да суче могат да са най-различни. А най-ефективният начин, по който можем да се справим с дадена ситуация, е да открием какво я причинява. Майката може да помисли какво би могло да е предизвикало този отказ – някаква промяна (в самата майка, в обстановката, в отношенията, в ежедневния ритъм и т.н.), някакъв дискомфорт у бебето, някакви потенциални „дразнители”... Доста майки споделят, че спокойствието е сред нещата, които често им е помагало да се справят в подобни ситуации. Да се успокоят, да гушнат и успокоят бебето, да си вдъхнат кураж и увереност, че заедно могат да се справят – да имат доверие както в себе си, така и в своето бебе! Ако имат възможност, да общуват с разбиращи и подкрепящи ги хора и при нужда – да се обърнат към консултант по кърмене.

    Каквито и да са причините за отказа на бебето да суче, то може почти винаги да бъде убедено да се върне към гърдата. Това може да изисква повечко търпение и настойчивост, но ползите както за бебето, така и за майката, напълно си заслужават усилията.


     

    Кога да се спре нощното кърмене?

    Новороденото има нужда да суче поне 8-10 пъти на денонощие, включително и нощем, с не повече от една около 4-часова пауза. Трябват му калории, за да расте, а стомахчето му е мъничко и бързо обработва приетата кърма. Бебетата спят различно от възрастните и се будят по-често нощем. Кърменето е най-лесният, безопасен и полезен начин за бързото връщане към сън (не само за бебето ). Всяко бебе е различно и уникално - постепенно, повечето бебета си изграждат собствен ритъм на хранене, активност и сън.


     

    Кога и с какво да се захрани бебето?

    НЦООЗ* към МЗ, Министерството на здравеопазването, Ла Лече Лига, както и водещи организации в областта на детското здраве (като Американската академия по педиатрия, Канадското педиатрично общество и Световната здравна организация), препоръчват първите шест месеца от живота си бебето да бъде само на майчина кърма (до този момент хранителната система на бебето най-често е недостатъчно зряла, за да преработва добре други храни), а след тази възраст в менюто му да бъдат постепенно включвани допълващи храни, които не изместват кърменето, а се дават паралелно.

    Няма точно „правило” и стриктен ред на въвеждане на първите храни. Въпрос на личен избор и на местни хранителни и културни особености е с какво да започне захранването – дали с плод, със зеленчук или с зърнена каша. Храните, които е необходимо да се избягват, са известни алергени (ядки, мед, яйчен белтък, краве мляко, глутен, риба и морски дарове) или съдържащи химически добавки, кофеин, сол, захар и т.н. Сокът също се избягва за първа храна (или сред първите), заради дразненето на лигавицата на стомаха, което често се асоциира с него.


     

    Какво мислите за кърменето на обществени места? Като случая с майката от мола в София, който нашумя преди време?

    Този случай беше прекомерно дъвкан в медийното пространство и в социалните мрежи, твърде преекспониран, с изместване на фокуса и залитане в различни крайности. А, в крайна сметка, кърменето е просто част от живота на хората, нещо съвсем нормално и естествено.


     

    Може ли кърменето да се съчетава с работата?

    Да, определено! Посветена точно на това беше и темата на Световната седмица на кърменето тази година: «Кърмене и работа. Възможно е!»


     

    Интервю на Ива Иванова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини