От х:

Днес в x:

Тракийци от Хасково ограмотяват българи в Истанбул

    Дарение с 3 кашона с книги замина за Неделно училище в Истанбул, което се помещава в двора на българската екзархия в турския град. Томовете бяха събрани по инициатива на Тракийско дружество „Георги Сапунаров“ в Хасково. Идеята тръгнала през май, когато ансамбъл „Китна Тракия“ изнесе концерт в мегаполиса. Тогава нашенци видели, че там има Неделно училище, което било открито през януари тази година. То се посещавало от 50-тина души, половината от които деца. Всички те са българи. Помежду си обаче говорят на турски, тъй като с поколенията са позабравили родния език. За целта е нает учител, който ограмотява учениците. Не разполагали обаче с достатъчно издания на български.

    След оповестяване на кампанията за събиране на книги откликнали много членове на Тракийското дружество в Хасково, имало пратка дори и от Шумен. Сред книгите има българска литература, граматика, разкази и приказки и други издания, които биха били полезни за ограмотяването на българите в Истанбул.

    „Не смятаме, че с това дарение ще ги направим много просветени. Целта ни е тези хора да почувстват, че в България мислят за тях и ги подкрепят“, каза Кирил Сарджев – председател на тракийската организация в Хасково.

    Ива Иванова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини